Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Beczka i whisky

Beczka i whisky

Udostępnij:

W restauracji Dyletanci na warszawskim Powiślu przy ulicy Rozbrat 44 15 kwietnia 2016 roku odbyła się degustacja pięciu single maltów z oferty Scotch Malt Whisky Society pod hasłem Wpływ drewna na whisky. Destylaty leżakowały w różnego rodzaju beczkach: Port Pipe, ponownego napełnienia Gorda, pierwszego napełnienia Barrel, ponownego napełnienia Hogshead, pierwszego napełnienia Hogshead z wypalonego dębu. Spotkanie prowadził Stephen Sweanney.

SONY DSC

SMWS 5.46 Peachy & Perky (58,9%), 14YO, Auchentoshan, ponownie napełniona beczka bourbon hogshead, wypuszczono 224 butelki. W nosie przede wszystkim toffi i czekolada, ciut grzanki. W ustach butterscotch, trochę piołunu i przede wszystkim propolis. W finiszu sporo soli, słone paluszki oraz gorzkie jabłka. Dużo dysonansów. 2.5/5

SONY DSC

SMWS 123.8 In the Spanish Mountains (59,2%), 12YO, Glengoyne, ponownie napełniona port pipe, wypuszczono 743 butelki. W nosie orzechy włoskie, ziarno, trochę czekolady i wanilii. Smak – och, to jest uwodzące, czekolada, orzechy, rodzynki, ale trzeba dodać wody by się otworzyła. Finisz bardzo czekoladowy – gorzka czekolada. 3/5

SONY DSC

SMWS 71.41 Curious & Intriguing (57,2%), 17 YO, Glenburgie, beczka po sherry, wypuszczono 720 butelek. W nosie toffi, wanilia, butterscotch, mleczna czekolada. W smaku spalony karmel, chlor, a w finiszu przypalona grzanka. Trudno zaakceptować ten smak. 1/5

SONY DSC

SMWS 36.91 Creamy Peppermint Punch (57%), 16YO, Benrinnes, pierwszy raz napełniona beczka po bourbonie, wypuszczono 210 butelek. Rześki aromat – jabłka, wanilia, mirabelki. W ustach – miód, brzoskwinia, majeranek, w finiszu zwłaszcza brzoskwinia i sól. 1.5/5

SONY DSC

SMWS 35.138 Miss American Pie (56,4%), 20YO, destylacja 1994, Glen Moray, pierwszy raz napełniona wypiekana beczka hogshead po bourbonie, wypuszczono 247 butelek. Aromat kukurydziany, dość ostry, podoba mi się kukurydziana konsekwencja, w finiszu – mleczna czekolada, słód. 3/5

SONY DSC

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.