31 maja odbyła się degustacja piw z AleBrowaru w Lęborku i wydestylowanych z nich okowit w gorzelni Podole Wielkie. Przedestylowano trzy flagowe piwa: Crazy Mike typu IPA, Hard Bride typu American barley wine i Smoky Joe typu Imperial peated stout. Każde piwo w innym stylu warzenia, nachmielenia, z użyciem innych słodów i innych drożdży, a każdy destylat oddawał doskonale charakter smaku i aromatu piwa. O produkcji i o samej idei zamiany piwa w mocny alkohol opowiadali Michał Saks z AleBrowar i Michał Pasozta z Podola Wielkiego.
Browar rzemieślniczy z Lęborka został założony w 2012 roku przez Michała Saksa i Arkadiusza Wentę. Ma na koncie ponad 100 różnych piw uwarzonych w wielu stylach. Przez pierwszych pięć lat wszystkie piwa warzono kontraktowo w Browarze Gościszewo. Na początku 2017 roku otworzyli własny browar przy ulicy Pionierów w Lęborku. Wyposażenie to 24 kadzie fermentacyjne i warzelnia o pojemności 50 hl. Moce produkcyjne to 20 tys. hl rocznie. We Wrocławiu, Gdyni i Gdańsku mają własne bary z kranami piwnymi.
Piwa zostały przedestylowane w miedzianej kolumnie Carl, wyposażonej w siedem półek. Powolny proces destylacji pozwolił uzyskać delikatne aromaty typowe dla poszczególnych odmian chmieli użytych w piwach.