gorzelnia założona przez Johna Duffa w 1898 roku (Duff stworzył także whisky Longmorn). Dwa lata później została zamknięta. Wykorzystywano ją wyłącznie do słodowania jęczmienia dla destylarni Longmorn. Otwarto ją ponownie w 1965 roku, czyli po 65 latach. Kilka razy zmieniała właścicieli, m.in. należała do Seagrams i Pernod Ricard. W 1994 roku pojawił się pierwszy single malt BenRiach, wcześniej cała produkcja trafiała do blendów. W 2002 roku Period Ricard zamknął fabrykę, tym razem tylko na dwa lata. W 2004 roku znalazła nowych inwestorów (wśród nich znana postać w świecie whisky, Billy Walker), którzy w 2008 roku przejęli znaną gorzelnię GlenDronach, a potem kolejną – leżące nad samym morzem Glenglassaugh. Trudno uwierzyć w tę niefortunną historię firmy, która obecnie oferuje niebywale szeroki wybór single maltów, w dodatku doskonałej jakości i zupełnie nieźle promowanych. W 2016 roku BenRiach Distillery Company (czyli trzy destylarnie) przejął za za 285 mln GBP Brown-Forman. Na własność Brown-Forman przeszły: znaki towarowe, destylarnie GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh, zapasy whisky, rozlewnie oraz siedziba w Edynburgu.
BenRiach to whisky z regionu Speyside, jednak bogactwo smaków w największym stopniu zawdzięcza zróżnicowaniu beczek w jakich jest starzona, dzięki czemu mamy pod tą marką zarówno lekkie owocowe trunki, jak i ciężkie zdecydowanie przydymione. Stosują własny torf, sami słodują jęczmień, odmiany: cellar, optic, oxbridge i cocktail. Mają osiem kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej. Fermentacja trwa 48-66 godzin. Działają tu dwie pary alembików.
Działa polska strona www.benriach.pl poświęcona tej whisky, można tam zamawiać poszczególne trunki, poznać historię gorzelni i noty degustacyjne. Przedstawiono też tam szeroki asortyment, czytamy m.in. że na ofertę BenRiach składają się wersje whisky: Classic Speyside, Heavily Peated, Wood Finishes, Single Cask Bottlings w wieku od 10 do 40 lat oraz wersje rocznikowe np. 1975, 1984 czy 1985. W skład Classic Speyside wchodzą whisky 12-, 16- i 20-letnie. Peated BenRiach to whisky 10- i 21-letnie. Wood Finishes to edycje whisky z różnego rodzaju beczek. Są to trunki 15-letnie z beczek po maderze, pedro ximinez, ciemnym rumie jamajskim i porto tawny. Limitowaną edycją są 12-letnie whisky z beczek po sherry, porto i rumie wyprodukowane przy użyciu sporej ilości torfu – peated whisky. Są to jedyne tak torfowe whisky z regionu Speyside. Nowością są edycje 16-letniej whisky z beczek po moscatel, sauterne, claret, barolo oraz burgundy. Każdego roku w zakładzie butelkowanych jest 7-8 limitowanych edycji whisky single cask. Roczna produkcja to ok. 1 mln litrów whisky, w magazynach leżakuje ok. 22 tys. beczek. Alkohol powstaje w dwóch parach wysmukłych wysokich alembików, które nadają destylatom bardziej owocowy smak. Najstarsza whisky BenRiach dojrzewa w beczkach od 1969 roku. Mają też blendowaną whisky Clan Murray, a whisky BenRiach dodawane są do wielu innych blendów, w tym np. do Chivas Regal. Polskim dystrybutorem jest firma M&P.
Donald Maclellan, przedstawiciel BenRiach podczas degustacji w Wesołej – Whisky & Cognac Club M&P