BenRiach

gorzelnia założona przez Johna Duffa w 1898 roku (Duff stworzył także whisky Longmorn). Dwa lata później została zamknięta. Wykorzystywano ją wyłącznie do słodowania jęczmienia dla destylarni Longmorn. Otwarto ją ponownie w 1965 roku, czyli po 65 latach. Kilka razy zmieniała właścicieli, m.in. należała do Seagrams i Pernod Ricard. W 1994 roku pojawił się pierwszy single malt BenRiach, wcześniej cała produkcja trafiała do blendów. W 2002 roku Period Ricard zamknął fabrykę, tym razem tylko na dwa lata. W 2004 roku znalazła nowych inwestorów (wśród nich znana postać w świecie whisky, Billy Walker), którzy w 2008 roku przejęli znaną gorzelnię GlenDronach, a potem kolejną – leżące nad samym morzem Glenglassaugh. Trudno uwierzyć w tę niefortunną historię firmy, która obecnie oferuje niebywale szeroki wybór single maltów, w dodatku doskonałej jakości i zupełnie nieźle promowanych. W 2016 roku BenRiach Distillery Company (czyli trzy destylarnie) przejął za za 285 mln GBP Brown-Forman. Na własność Brown-Forman przeszły: znaki towarowe, destylarnie GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh, zapasy whisky, rozlewnie oraz siedziba w Edynburgu.


BenRiach to whisky z regionu Speyside, jednak bogactwo smaków w największym stopniu zawdzięcza zróżnicowaniu beczek w jakich jest starzona, dzięki czemu mamy pod tą marką zarówno lekkie owocowe trunki, jak i ciężkie zdecydowanie przydymione. Stosują własny torf, sami słodują jęczmień, odmiany: cellar, optic, oxbridge i cocktail. Mają osiem kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej. Fermentacja trwa 48-66 godzin. Działają tu dwie pary alembików.
Działa polska strona www.benriach.pl poświęcona tej whisky, można tam zamawiać poszczególne trunki, poznać historię gorzelni i noty degustacyjne. Przedstawiono też tam szeroki asortyment, czytamy m.in. że na ofertę BenRiach składają się wersje whisky: Classic Speyside, Heavily Peated, Wood Finishes, Single Cask Bottlings w wieku od 10 do 40 lat oraz wersje rocznikowe np. 1975, 1984 czy 1985. W skład Classic Speyside wchodzą whisky 12-, 16- i 20-letnie. Peated BenRiach to whisky 10- i 21-letnie. Wood Finishes to edycje whisky z różnego rodzaju beczek. Są to trunki 15-letnie z beczek po maderze, pedro ximinez, ciemnym rumie jamajskim i porto tawny. Limitowaną edycją są 12-letnie whisky z beczek po sherry, porto i rumie wyprodukowane przy użyciu sporej ilości torfu – peated whisky. Są to jedyne tak torfowe whisky z regionu Speyside. Nowością są edycje 16-letniej whisky z beczek po moscatel, sauterne, claret, barolo oraz burgundy. Każdego roku w zakładzie butelkowanych jest 7-8 limitowanych edycji whisky single cask. Roczna produkcja to ok. 1 mln litrów whisky, w magazynach leżakuje ok. 22 tys. beczek. Alkohol powstaje w dwóch parach wysmukłych wysokich alembików, które nadają destylatom bardziej owocowy smak. Najstarsza whisky BenRiach dojrzewa w beczkach od 1969 roku. Mają też blendowaną whisky Clan Murray, a whisky BenRiach dodawane są do wielu innych blendów, w tym np. do Chivas Regal. Polskim dystrybutorem jest firma M&P.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC Ben Riach Single Malt 12y sherry wood3 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC benriach-21yo-tawny-port

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donald Maclellan, przedstawiciel BenRiach podczas degustacji w Wesołej – Whisky & Cognac Club M&P

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.