destylarnia whisky ze Speyside, założona w 1826 roku, lecz mało znana miłośnikom single malt, choć produkuje ok. 3,5 mln l alkoholu rocznie. Większość tego trafia jednak do blendów. Zbudowana przez Petera McKenzie w Banffshire in 1826, została zniszczona trzy lata później przez powódź. Następną postawiono kilka kilometrów dalej w 1935 roku, nazwano ją Lyne of Ruthrie, a właścicielem był John Innes. Nie miała zbyt wiele szczęścia, wiele razy zmieniała właścicieli, którzy kolejno bankrutowali: w 1834 roku przejęła ją spółka William Smith & Co., w 1964 roku kupił ja David Edward, by ostatecznie w 1922 roku zasilić aktywa John Dewar & Sons. I tu zaczyna się jej nowa historia, kiedy zaczęła produkować whisky głównie na potrzeby blendów Johna Dewara. Obecnie zarówno blend John Dewar, jak i gorzelnia Benrinnes należą do koncernu Diageo. W latach 1955-1956 gorzelnię przebudowano. W 1966 roku podwojono liczbę alembików z trzech do sześciu. Od 1974 roku rozpoczęto częściowo stosować tzw. dwuipółkrotną destylację whisky, po drugiej destylacji spirytus jest redestylowany. Działała tu też własna słodownia jęczmienia do 1984 roku. W 1991 roku po raz pierwszy wypuszczono oficjalną wersję single malt Benrinnes w serii Flora & Fauna. To piętnastoletnia whisky, o smaku słodko-pikantnym niczym meksykańska marynata z czekolady i chili. Nie zachwyca. Znacznie, ale to znacznie lepsza jest edycja z 2009 roku whisky Benrinnes 23-letniej, destylowanej w 1985 roku, starzonej w beczkach po sherry, o głębokiej mahoniowej barwie, aromatach bakalii i wanilii, a także starej skóry, ma moc 58,8% i warto do niej dodać kilka kropel wody, wówczas ujawniają się wszystkie jej aromaty. Pomiędzy była jeszcze edycja z 1996 roku w serii Rare Malts Benrinnes 21-letniej, a w 2010 roku wypuszczono Benrinnes Manager’s Choice – whisky z 1996 roku z ponownie napełnianych beczek po Bourbonie. Benrinnes Często pojawia się w niewielkich partiach w ofertach niezależnych dystrybutorów, przede wszystkim Gordon & MacPhail, ale nie tylko, łącznie miała ponad 50 różnych edycji.