whiskey deklarująca się jako pszeniczna, to w USA prawdziwa rzadkość. Powstała w Heaven Hill, a nie w żadnej craft distillery i – jak twierdzi producent – jest to pierwsza receptura oparta na pszenicy (ozimej) od czasów prohibicji. Podobnie jak bourbon – leżakuje minimum dwa lata w nowych, wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu, alkohol destylowany jest do mocy poniżej 80%. Od początku oferowana jako produkt limitowany – Small Batch – według Heaven Hill do zestawiania whiskey Bernhaim rocznie przeznaczają nie więcej niż sto beczek. Początkowo butelkowana była bez podania wieku, obecna edycja to whiskey Bernheim Original Straight Kentucky Wheat Whiskey 7YO. Mimo delikatności jaką dają ziarna pszenicy, whiskey Bernheim bynajmniej nie jest daleko do bourbona. W aromacie słodko – głównie czekolada, wanilia, ale także lakier. W ustach czekolada z wiśnią i grzanka z nutellą, finisz wręcz przypieczony. Moc – 45%.