Bicerin

słynny likier czekoladowy z Turynu, którego receptura pochodzi z XVIII wieku. Lekki, o mocy zaledwie 15%, gęsty, mleczny, o smaku czekolady z orzechami laskowymi (smak znanej włoskiej czekolady gianduja). Świetnie smakuje sam w kieliszku, ale popularny jest tez jako dodatek do Martini. Oferowany także w wersji z białej czekolady – Bicerin White, także o mocy 15%. Producentem jest Distillerie Vincenzi. Likier ten zachwalali m.in. Jean-Jacques Rousseau i Alexandre Dumas – pierwotna receptura zawierała jednak nie tylko ziarna kakao i orzechy, ale także ziarna kawy, z której w w latach 20. XX wieku zrezygnowano.

1 komentarz do “Bicerin”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.