marka ginu typu London Dry, narodziła się w 2012 roku, powstaje w Langley Distillery niedaleko Birmingham. Wykorzystano dziesięć botaników, które razem były destylowane w dwóch archaicznych miedzianych alembikach – jeden ma ponad sto lat, drugi 80 lat. Wykorzystane botaniki to: jagody jałowca (głównie z Włoch i Bałkanów), gałka muszkatołowa, nasiona kolendry, cynamon, korzeń dzięgla, skórki słodkich pomarańczy, korzeń lukrecji, korzeń irysa, cynamonowiec i skórki cytryny. Aromat dzięgla, mięty, jałowca, delikatny. Smak intensywny, mocno jałowcowy, dzięgiel, lekko pudrowość korzenia irysa. Finisz kwiatowy, wrzosy, pieprz i kardamon, dużo jałowca. Oferowany także w słodkiej, różowej wersji, z dodatkiem grejpfruta – Premium Pink Distilled Gin. Obydwa o mocy 40%.
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]