Degustacje, Spirits
single malt, whisky szkocka

Billy Walker 50th Anniversary Whisky

Billy Walker 50th Anniversary Whisky

Udostępnij:

Dla uczczenia pięćdziesięciu lat pracy w branży whisky Billy Walker wydał w 2022 roku jubileuszową kolekcję trzech single maltów GlenAllachie: The Past, Present & Future Series. Trzy bardzo ciekawe whisky, dwie wybitne, cała seria była bardzo trudno dostępna, najmniej bo tylko 2900 butelek liczyła druga odsłona, Present Edition. Polskim dystrybutorem tych i innych whisky GlenAllachie jest M&P i dzięki dystrybutorowi udało mi się ich spróbować, dzielę się zatem opiniami o każdej z trzech butelek.

GlenAllachie 16YO Past Edition (57,1%)
Pierwsza odsłona serii limitowanej GlenAllachie Billy Walker 50th Anniversary Edition. Whisky została zaprezentowana 17 maja 2022 roku jako szesnastoletnia single malt dojrzewająca wyłącznie w beczkach po sherry. Do sprzedaży trafiło tylko 4000 butelek. Walker osobiście wybrał i połączył dziewięć beczek typu butt po sherry pełnych whisky z 2005 roku. Zapach bardzo przyjemny, bogaty, słodki – to miód z orzechami, śliwki, tytoń, dużo winogron, przypomina armaniaki, a nie whisky z beczek po sherry. W smaku jest trochę drożdżowości, jest wrażenie, jakby alkohol „musował” na języku, są orzechy włoskie, kwaskowe winogrona i rodzynki, a także kakao. Finisz słodko-cierpki, taniczny – gorzka czekolada z orzechami, suche włoskie orzechy, suszone maliny, rodzynki, tytoń, lekko nuta pieprzu, lekko anyżu, eukaliptusa. Złożona i bardzo smaczna. Nie czuć wysokiej mocy alkoholu.
4.5/5
28,5/28,5/28,5/8,5=94

GlenAllachie 16YO Present Edition (48%)
Druga whisky wypuszczona w serii z okazji półwiecza pracy Billy’ego Walkera, szesnastoletnia single malt, która rozpoczęła proces starzenia w beczkach po sherry px i oloroso, po czym trafiła do dziewiczych beczek mizunara, rzadkim i drogim gatunku japońskiego dębu. Jest to trudny do robienia beczek dąb ze względu na tendencję do skręcania się w miarę wzrostu, a jego porowaty charakter oznacza, że beczki te są podatne na przeciekanie. Ze względu na niedobór dębu mizunara, wydanie jest ograniczone do zaledwie 2900 butelek. Zapach słodko-mineralny, są rodzynki, ale jest też nieco siarki, są figi, wiśnie w czekoladzie. W ustach delikatna, zrównoważona, lekka słodycz, orzechy laskowe w czekoladzie, masło orzechowe i nuty leśne, żywiczne, iglaste. W finiszu robi się kwaskowa – limonka, kwaskowe winogrona, ale też syrop na kaszel, tytoń, taniny dębu. Bardzo elegancko ułożona, zrównoważona, niesamowicie pijalna.
4.5/5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

GlenAllachie 4YO Future Edition (60,2%)
Pierwsza torfowa single malt, jaka wyszła z alembików GlenAllachie. Czteroletnia whisky ukazała się jako ostatnia w trylogii z okazji 50. rocznicy pracy Billy’ego Walkera. Jest to nie tylko pierwsza torfowa single malt w historii destylarni, ale także pierwsza butelkowana whisky, która była nadzorowana przez Billy’ego Walkera od początku do końca w GlenAllachie. Od czasu przejęcia własności destylarni w 2017 roku Billy wprowadził kilka zmian w produkcji, została spowolniona, aby umożliwić większy nadzór nad całym procesem. Zmniejszając produkcję o ponad 80%, byli w stanie wydłużyć czas fermentacji do 160 godzin, aby stworzyć bogaty w estry i bardziej owocowy w aromacie spirytus. Młoda single malt dojrzewała w mieszance beczek po rye whiskey i bourbonie, a także w kilku beczkach virgin oak, zanim została zabutelkowana z naturalną mocą 60,2%. Edycja limitowana do 10 tys. butelek. Zapach wędzonych śliwek, wędzonych wiśni, wędzonego mięsa. A w tle – igliwie, mięta, anyż, rozmaryn. W smaku cierpko, dużo medykamentów, śliwki i mocno uwędzone śliwki, wiśnie, nuty korzenne, goździki, ziele angielskie. Ostry finisz – imbir, dużo torfu, wędzone śliwki, anyż, apteka, aspiryna.
4/5
25,5/25,5/25/7=83

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.