Bird Valley Distillery BVD Borovička

To pierwsza słowacka borovička wydestylowana z jagód jałowca, a nie robiona jako macerat jałowcowy lub redestylat. To podobna technologia, jak w przypadku słoweńskich jałowcowych trunków brinjevec. Jagody jałowca są zbierane ręcznie późną jesienią, gdy owoce przetrwały pierwsze przymrozki i osiągnęły maksymalną dojrzałość. Pochodzą z podnóża gór Słowackiego Krasu i Parku Narodowego Słowacki Raj, na granicy Gemeru i Spiszu, który historycznie jest regionem borovički. Zgodnie ze słowackim prawem do produkcji borovički konieczne jest użycie alkoholu pochodzenia rolniczego, spirytusu zbożowego lub destylatu zbożowego. Dlatego destylat jałowcowy został z mieszany z niewielką ilością destylatu żytniego. Butelkowana z mocą 40%. W aromacie: oleisty jałowiec, nuty leśne: jagody, igliwie i woskowe. W ustach mocny, gorzki jałowiec, wosk. Finisz długi: igliwie, żywica, pieprzny jałowiec i kwaskowe jabłka.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.