silnie torfowa blendowana whisky, złożona w części z single maltów z wyspy Islay, głównie Bunnahabhain, ale obecnych jest tu też sześć innych destylarni z Islay, a także ze Speyside i Highland oraz w mniejszości whisky zbożowe. Mieszanka powstała w 1879 roku, a jej twórcą jest Gordon Graham z Aberdeen. W latach 90. XX wieku marka przejęta przez Allied Lyons, a obecnie należy do Burn Stewart. Smak odpowiada wchodzącym w skład blendu whisky – jest dymny, choć czuć w nim też lukrecję czy cynamon. Niedroga i niezbyt wyszukana whisky, jednak w swojej kategorii cenowej wyróżnia się dużą złożonością aromatu. Sprzedawana w podstawowej wersji bez oznaczenia wieku, ale w latach 1998-2006 dostępna była też jako whisky blendowana 10-letnia, a przez krótki czas także 15-letnia – złożona wyłącznie z udziałem dłużej leżakujących whisky z Islay.
Mi bardzo ta whisky przypadła do gustu. Do tego jak za cenę ok 70zł (nabyta w hipermarkecie).
Dobrze powiedziane , torfowa , ciężko znaleźć podobnie torfowego blenda. Ja wyczułem w niej dodatkowo trochę morskich nut , podobnych jakie można wyczuć w np Bowmore Legend. Czuć że whisky słodowa zajmuje spory odsetek mieszanki co jak w tej klasie cenowej robi wrażenie.
I fajny kształt butelki , jakby ze stojaka na trunki ze starego żaglowca 🙂