to dziś najbardziej prestiżowa marka bourbona produkowana w zakładach Buffalo Trace. Jego historia jest młoda, powstał w 1984 roku, jako dzieło legendarnego mistrza destylacji, Elmera T. Lee, i był to pierwszy bourbon typu Single Barrel. każda beczka jest starannie selekcjonowana i przechowywana przed rozlaniem, gdyż do Blanton’sa nie można dodawać whiskey z żadnej innej beczki. Wymaga to ścisłego monitoringu, by uzyskać podobieństwo smaków i aromatów. Buffalo Trace przechowuje je w specjalnym magazynie Warehouse H. Wersja podstawowa trunku jest starzona przez dziewięć lat. Nazwa upamiętnia Albert Bacon Blanton (1881-1951), zwanego pułkownikiem, który był twórcą destylarni na farmie Rock Hill, gdzie dziś działa zakład Buffalo Trace. Przepracował następnie w gorzelni 55 lat. Blanton’s oferowany jest w wielu wersjach, z czego w Europie dostępne są cztery, pozostałe trafiają gównie na rynki azjatyckie. W Polsce mamy możliwość kupienia edycji: Special Reserve (40%), Original (46,5%), (51,5%) oraz Straight From The Barrel (butelkowany z mocą beczki, jest to zawsze ponad 62%), a w Azji dostępne są także: Black (40%) i Silver (49%). Eleganckie pękate butelki z grubego szkła wieńczy korek a na nim charakterystyczny dżokej na koniu. Każdy rodzaj Blanton’sa ma innego dżokeja. Polski dystrybutor tego bourbona, firma M&P, wypuszcza specjalne edycje, z samodzielnie wyselekcjonowanych beczek, oferowane wyłącznie dla polskich klientów.