Degustacje, Spirits
bourbon, degustacje

Bourbon ojca i syna

Bourbon ojca i syna

Udostępnij:

We wrześniu odbyły się dwie degustacje online dedykowane marce Wild Turkey. 10 września to wyjątkowa data dla tej destylarni z Kentucky, wówczas pracę rozpoczął Jimmy Russell, od 68 lat już związany z marką. Obecnie funkcja master distillera w Wild Turkey sprawuje jego syn, Eddie Russell, kontynuując doświadczenia ojca. Degustację 10 września zorganizował Dom Whisky, a 22 września Loża Dżentelmenów. Obydwie prowadził polski ambasador marki Rafał Nawrot. Do spróbowania było pięć bourbonów. Na początek Longbranch, efekt kooperacji pomiędzy Eddiem Russell a Matthew McConaughey, dyrektorem kreatywnym w Wild Turkey. Ośmioletni bourbon filtrowany przez drewno mesquite z Texasu. Była też klasyczna Wild Turkey 101 oraz limitowane edycje bourbonów Wild Turkey Rare Breed i Wild Turkey Kentucky Spirit Single Barrel. Gwiazdą wieczoru był jednak bourbon Wild Turkey 13YO Father & Son, butelkowany z mocą 43%. Efekt współpracy ojca i syna, Jimmy i Eddie to jedyna taka para pracująca w branży bourbona whiskey – razem przepracowali przy destylacji ponad sto lat, ich doświadczenie nie ma sobie równych. Zapach whiskey bardzo intensywny, bardzo słodki, dużo kukurydzy, czekolady, ale też rozmaryn, syrop sosnowy, do tego słodkie jagody leśne, poziomki, śliwki. W smaku anyż, dużo goryczki – gencjana, głóg. Bardzo wytrawny miód, wytrawna czekolada ze śliwkami, z rodzynkami. W finiszu zioła, tatarak, głóg, miód, gencjana.

– Amerykańska whiskey to wielkie wyzwanie – mówił Rafał Nawrot. – Nie da się porównywać whisky ze Szkocji i whiskey z USA. Nie tylko ze względu na różnice geograficzne, choć one są ważne, patrząc na amplitudy temperatur i wilgotności, rok alkoholu w beczkach w Kentucky to jak trzy lata w Szkocji. Ważniejsze jest jednak to, że w Stanach jest dużo większe bogactwo zbóż, drożdży, aparatów destylacyjnych, inne reguły dotyczące maturacji. W przypadku edycji Father & Son trzynaście lat w nowych beczkach z amerykańskiego dębu spędził destylat który powstał z ziaren: 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% słodowanego jęczmienia.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.