to najstarsza działająca destylarnia whisky na Wyspie Islay, założona w 1779 roku. Wraz z destylarniami Auchentoshan i Glen Garioch należy obecnie do japońskiego koncernu Suntory. Wciąż używają własnej podłogi do słodowania jęczmienia, która wystarcza na pokrycie 40% produkcji. Słodowanie trwa 15 godzin, a whisky zyskuje zdecydowanie dymne nuty. Destylarnia Bowmore leży nad samym morzem, nad zatoką Loch Indaal, więc są w niej też wyraźne nuty soli. Założył ją John Simpson, potentat ziemski z Islay. Kolejnym właścicielem również była barwna osoba – James Mutter, konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. W 1890 roku zakład został sprzedany spółce Bowmore Distillery Co., a w 1963 roku kupił ją Stanley P. Morrison. Podczas II wojny światowej budynek destylarni został przejęty jako baza wojskowa RAF. Japońskie Suntory zainwestowało w Bowmore w 1989 roku, utrzymano jednak tradycyjny styl tej whisky. Wykorzystywane źródło wody, to płynąca przez torfowiska rzeka Laggon. Bowmore jest jednak whisky średnio torfową. Destylacja odbywa się w czterech alembikach – roczne możliwości produkcyjne to 2 mln litrów. Poza własnym słodowaniem jęczmienia, Bowmore ma też własne zasoby torfu. Leżakowanie odbywa się w piwnicach umieszczonych poniżej poziomu morza, wykorzystywane są różne rodzaje beczek, m.in. pierwszy raz napełniane po Bourbonie, po sherry, ale też np. zupełnie nowe beczki z amerykańskiego dębu. Podstawowa whisky bez oznaczania wieku to zdecydowanie dymna Bowmore Legend. Oferta obejmuje m.in. whisky: 10- (seria Tempest), 12-, 15-, 17-, 18-, 25- i 30-letnie, poza tym nierozcieńczane Bowmore Cask Strength czy limitowane edycje jak np. Bowmore Devils Casks (starzone przez 10 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po sherry) czy znakomita Bowmore Mashmen’s Selection (Cask Strength o mocy 55,7%, starzona w beczkach po Bourbonie przez 14 lat) albo Bowmore Wine Cask Matured (leżakująca przez 16 lat w beczkach po winie). Ceniona jest też seria Bowmore Trilogy (były dwie edycje), dedykowana na rynek sklepów wolnocłowych, Travel Retail. Ostatnia edycja obejmowała trzy whisky: Bowmore Gold Reef (leżakowana głównie w beczkach po bourbonie pierwszy raz napełnionych, z niewielkim udziałem beczek po sherry), White Sands (17-letnia, leżakowana głównie w beczkach po bourbonie) i Bowmore Black Rock (leżakowana głównie w beczkach po sherry). Kolejna propozycja to Bowmore Small Batch Bourbon Cask. Whisky z Bowmore oferowane są także przez niezależnych dystrybutorów, np. piękna edycja w kamionkowej butelce – dziewięcioletnia Bowmore Premier Barrel Douglas Laing’s.
Pycha?