Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Bożonarodzeniowe różnorodności SMWS

Bożonarodzeniowe różnorodności SMWS

Udostępnij:

Pod hasłem „Odkrywanie bożonarodzeniowej różnorodności” Scotch Malt Whisky Society zorganizowała 11 grudnia spotkanie degustacyjne w barze hotelu Radisson Blu w Warszawie. Bohaterkami wieczoru było pięć butelek whisky single cask, cztery z ponownie napełnianych beczek po bourbonie i jedna z pierwszy raz napełnionej beczki po bourbonie (z Balmenach). Wiek degustowanych whisky wynosił od 10 do 19 lat, a ich moc od 53 do 63,3%. Reprezentowane były różne regiony Szkocji – Highland, Speyside, wyspy Arran i Islay.


– Dobrałem na ten wieczór whisky, które mają podobne aromaty uzyskane z beczek po bourbonie, wszystkie różnice w smaku i aromacie dobrze pokazują styl poszczególnych destylarni – powiedział Stephen Swinney, który prowadził degustację.

SONY DSC
Stephen Swinney

SMWS 28.29 Relaxing in a Quiet Study (55,5%), distilled 2005 10YO Tullibardine – napełniono 169 butelek, w nosie bardzo dużo słodu, trochę cytrusów, melon. W ustach lekko słona, wcale nie tak owocowa jakby wskazywał delikatny aromat. Tu jest smak wędzonej ryby oraz norweskiego lutefisk, masło, śmietana. Po dodaniu wody – w aromacie pojawia się słodka pomarańczowa marmolada i butterscotch, a w ustach rozgrzewające przyprawy, papryka, pieprz. W finiszu, krótkim, ciasto drożdżowe, sól i pieprz. 2.5/5

SONY DSC
SMWS 48.65 A Tiger by the Tail (63,3%), distilled 2002, 13YO Balmenach – napełniono 235 butelek, aromat owocowy: melon, czerwona porzeczka, malina, truskawka. W ustach nadal słodko i owocowo, dochodzą: jabłka, gruszki, brzoskwinie, poza tym wanilia. Po dodaniu wody brzoskwinia zaczyna dominować, pojawia się także grejpfrut. Jest też rozgrzewająca, ale to nie jest pieczące rozgrzewanie, raczej korzenne, jak goździków. W finiszu – brzoskwinie, finisz średnio długi. 3/5

SONY DSC
SMWS 121.88 Licking the Wooden Spoon (53,8), distilled 2000, 15YO Arran – napełniono 227 butelek, aromat nieco czekoladowy, ale też trochę egzotyczny, heban, papaja, banany, poza tym także wiśnie, ale w czekoladzie i słodka śmietanka. Smak bardzo elegancki – słodki, toffi, orzechy laskowe, babka drożdżowa, ciasto czekoladowe. Po dodaniu wody także w aromacie czuć orzech laskowy, w ustach jest jeszcze bardziej słodko. Finisz średnio długi, przyjemny – ciasto, rodzynki, banany. 3.5/5

SONY DSC
SMWS 53.230 A Curious Tail (55,9%), distilled 1996, 19YO Caol Ila z hogshead – napełniono 257 butelek, aromat torfu i wędzonej ryby, dymu, gencjany, wrzosowisk, trochę mleka, bardzo charakterystyczny dla Caol Ila. Smak jest nieco cierpki, torf nie jest zbyt nachalny, bardzo ładnie przykryty gorzką czekoladą, jest też lekki posmak sherry. Po dodaniu wody w aromacie dochodzi toffi, a w smaku pojawia się wiśnia w czekoladzie. Finisz długi, bardzo przyjemny, słodki, a jednocześnie rozgrzewający. Bardzo przyjemna whisky. 4/5

SONY DSC
SMWS 29.170 Early Morning Ward Rounds (53%), distilled 1999, 16YO Laphroaig – napełniono , aromat mało przyjemny – politury, zgnilizny. W ustach bardzo wyrazista, wytrawna, nawet kwaśna. Jest tu też jakaś nuta kwiatowa, może jaśmin, a także miód. Po dodaniu wody aromat przestaje być tak nieprzyjemny, pojawia się zapach grzanki, są nuty medyczne. W krótkim finiszu poza torfem jest tylko pieprz. Nie mój typ. 2/5

SONY DSC
Najwięcej głosów uzyskała Caol Ila i to była zdecydowanie whisky wieczoru.

SONY DSC

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.