Brandy de Jerez

hiszpańska odmiana brandy, która leżakowała w beczkach po sherry i starzona w systemie trzywarstwowym, tak że najmłodsze destylaty są na najwyższym rzędzie, średnie pośrodku, najstarsze na dole i wraz ze spuszczeniem alkoholu uzupełnia się najwyższe beczki. Metoda ta zwana jest Solera, stąd też często mówi się Brandy Solera. Zawsze ma delikatny, słodkawy smak, jednak aromat związany jest z odmianą sherry, która wcześniej była beczkowana: Oloroso, Pedro Ximénez, Fino czy Amontillado, gdyż do starzenia Brandy de Jerez zawsze używa się beczek, w których wcześniej dojrzewało sherry – przejmuje część jego smaków. Podobnie jak francuskie koniak, armaniak czy kalwados, Brandy de Jerez może być wytwarzana tylko w konkretnym regionie – są to okręgi: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Berrameda. Nad jakością i poprawnością produkcji czuwa specjalna Rada – Consejo Regulador, która przydziela zezwolenia i certyfikaty.
Nieodłącznie kojarzy się z czarnym bykiem – za sprawą kampanii reklamowych Osborne Brandy Veterano, w której herbie jest byk. Tradycje jej produkcji sięgają XVI wieku, wówczas nazywała się Holandas. Nazwy tej używa się nadal, ale już w innym znaczeniu – Holandas to partie alkoholu po pierwszej destylacji, zwykle jeszcze trochę zanieczyszczone, o niskiej mocy. Brandy de Jerez jest dwukrotnie destylowana, w tradycyjnych miedzianych alembikach (te do pierwszej destylacji są mniejsze, podgrzewane ogniem, i mają nazwę alquitara.
Pierwszą markę Brandy de Jerez wprowadzono na rynek w 1874 roku, była to brandy Fundador. W ciekawej książce pt. „Brandy de Jerez” Carlos Marrodan Casas tak pisze: „Wielkimi prekursorami zainicjowania produkcji Brandy de Jerez byli: Don Pedro Domecq Loustau, Don Juan Vincente Vergara Lasaletta, Don Francisco Ivison O’Neale i Don Juan Hernández Rubio y Gómez”.
Oznaczenia na butelkach Brandy de Jerez informują o tym jak długo była starzona w beczkach: Solera minimum przez 6 miesięcy, Solera Reserva minimum przez 12 miesięcy i Solera Gran Reserva – minimum 36 miesięcy, zawsze w beczkach po sherry. Najlepsze trunki starzone są 12 i więcej lat. Podobnie jak koniaki czy whisky Brandy de Jerez są kupażowane, często butelkuje się trunek złożony z 15 lub więcej destylatów. Unikatowa metoda starzenia Solera (stosowana chętnie także w rumach) polega na powolnym mieszaniu trunków młodszych i starszych. Jak wspomniałem, beczki ustawia się na trzech poziomach, najniżej są najstarsze destylaty i te właśnie mają miano Solera, najwyżej – najmłodsze (Criadera). Gdy najstarsze zlewane są do butelek, pozostawione miejsce w najniższych beczkach uzupełniane jest destylatem z rzędu środkowego, a tu z kolei trafia najmłodsza brandy z trzeciego rzędu. Moc butelkowanej Brandy de Jerez to 36-45%. Najbardziej znana jest Veterano, inne popularne marki to: Soberano, Real Tesoro, Carlos I, Cardenal Mendoza, 103, 501, Fundador, Capa Negra i Sandeman, Terry Centenario, Lepanto, Fernando de Castilla, Espléndido, Romate czy Imperio Solera.

[nggallery id=103]

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.