marka rumu z Dominikany. Założycielem firmy był w połowie XIX wieku hiszpański osadnik, Andrés Brugal Montaner, który osiedlił się w Santiago de Cuba, a następnie w Puerto Plata na Dominikanie. Dziś marka należy do firmy Brugal & Co., która ma trzy destylarnie w miastach Puerto Plata i San Pedro de Macorís (tutaj dwie). Umieszczana na butelkach data 1888 nie jest początkiem firmy, lecz upamiętnia wypuszczenie pierwszej butelki ciemnego rumu. Od pokoleń firma jest w rodzinnych rękach, dziś zarządza nią George Arzeno Brugal, choć głównym akcjonariuszem jest obecnie szkocka grupa Edrington. Jest to trzeci pod względem wielkości światowy producent rumu, jako jedni z nielicznych mają też własne oznaczenie geograficzne Denomination of Protected Origin (D.O.P), wyróżniające rum z Dominikany wytwarzany według tradycyjnych metod. Wszystkie ich rumy produkowane są z przefermentowanej trzciny cukrowej, przez co mają bardzo charakterystyczny smak – właśnie fermentacji. Nie są tak słodkie jak rumy innej znanej marki z Dominikany – Barceló. Szeroka oferta obejmuje m.in. rumy: Ron Blanco, mocniejszy Ron Blanco 151, Extra Dry, biały klasy premium Titanium oraz liczne złote, leżakujące w beczkach: Carta Dorada, Añejo, Extra Viejo, XV, 1888 czy Siglo de Oro oraz luksusowe specjalne edycje jak Papá Andrés (tylko 36 wyselekcjonowanych beczek). Produkują także likier na bazie rumu Único.