Trzydziestoletnia whisky zestawiona z beczek po bourbonie, wypełnionych ostatnim destylatem przed zamknięciem Bruichladdich w 1994 roku. Destylarnia była wówczas nieczynna przez siedem lat, aż do jej wznowienia w 2001 roku. Po dwudziestu latach whisky przelano na kolejne dziesięć lat do świeżych beczek, też po bourbonie. Zabutelkowana z mocą 43,2%. Podobnie jak równolegle wypuszczona Bruichladdich 18YO butelka prezentowana jest w ekologicznym opakowaniu, które jest lekkie i nie zawiera plastiku, a ich produkcja odbywa się w 100% przy użyciu zielonej energii. Sama butelka zawiera średnio 60% szkła pochodzącego z recyklingu i ma etykietę niezawierającą plastiku.
Zapach bardzo owocowy – cytrusy, kwaskowe jabłka, śliwki, wosk, morele. W smaku masa wosku, oleista, oliwki, słoność, taniczność, kwaśne i gorzkie jabłka. W finiszu masa kwaśnych i gorzkich owoców, grejpfruty, granat, pomelo i czarne oliwki, gorzka kora, korzeń goryczki, słoność.
W Polsce w ofercie CEDC.