największa szkocka destylarnia, specjalizująca się w produkcji zbożowego spirytusu i zbożowej whisky (grain whisky), przede wszystkim na potrzeby kupaży z whisky słodowymi. Rocznie produkowanych jest tu ok. 90 mln l alkoholu, na który zakład przetwarza 4500 ton pszenicy i 500 ton słodowanego jęczmienia. Ta gigantyczna fabryka w Levenmouth zaczynała w 1824 roku, jej założycielem był John Haig, jedna z najważniejszych postaci w świecie szkockiej whisky. Zainstalowano tu pierwszy w Szkocji aparat odpędowy do destylacji ciągłej, zaprojektowany przez kuzyna Roberta Steina, twórcy tzw. patent still, prymitywnej kolumny destylacyjnej. Już w 1930 roku aparaturę wymieniono, wprowadzając wynalazek, który okazał się być przełomem w branży gorzelniczej, wielokrotnie zwiększając wydajność destylacji – aparat Aeneasa Coffey’a. Destylarnia była zamknięta tylko w latach II wojny światowej, poza tym pracuje pełną parą. W 1983 roku zwiększono jej moce produkcyjne, przenosząc tu kolumnę destylacyjną z likwidowanego zakładu w Alloa. Przez wiele lat była własnością grupy United Distillers, obecnie należy do Diageo i produkuje zbożową whisky do wszystkich blendów należących do tego koncernu, m.in. Johnnie Walkera, ale też do tak znanych marek jak: J&B, Bell’s, Black & White, Vat 69, Haig czy White Horse. Poza tym jest tu produkowany zbożowy spirytus na potrzeby zestawiania innych alkoholi, w tym wódek i ginów, takich jak: Smirnoff, Tanqueray czy Gordon’s Gin. Okazjonalnie można dostać rocznikowe edycje grain whisky Cameron Bridge, w większości z oferty niezależnych dystrybutorów. Najszerszą ofertą starzonych whisky z Cameron Bridge dysponuje Duncan Taylor, ale jest ona także w ofercie takich firm jak: WM Cadenhead, Signatory, Hunter Laing, Douglas Laing i innych. Diageo ma też własną edycję tej whisky pod marką Cameron Brig – jest to dziewięcioletni, słodki, miodowo-karmelowy trunek.