Canadian Club

Marka powstała w 1858 roku, a przynajmniej wówczas Hiram Walker otworzył w Walkerville w Kanadzie swoją destylarnię, bo nazwa Canadian Club zaczęła pojawiać się na etykietach ok. 1880 roku, wraz z eksportem do USA, wcześniej była to po prostu Club Whisky. W czasach prohibicji była najczęściej przemycaną marką whisky do nielegalnych barów. Robiona z: żyta, słodowanego żyta, słodowanego jęczmienia i kukurydzy. W opowieści o Jamesie Bondzie, części „Doktor No”, słynny agent 007 popija Canadian Club z wodą sodową, chwaląc, że to najlepsza whisky. Aromat i smak jest bardzo lekki, sporo nut słodkich, czekoladowych, waniliowych, słodkiego syropu wiśniowego. Dopiero w 1984 roku pojawiła się na rynku wersja premium – Canadian Club 12YO, w 1992 roku wersja 9YO Reserve, a w 2014 roku Canadian Club 100% Rye, która zdobyła bardzo wysokie oceny krytyków. W bardzo limitowanych ilościach ukazały się edycje: 20YO, 41YO i 42YO. Są też wersje likierowe – Canadian Club Apple i Canadian Club Blackberry Dock 57. Obecnie właścicielem marki jest grupa Beam Suntory.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.