Marka powstała w 1858 roku, a przynajmniej wówczas Hiram Walker otworzył w Walkerville w Kanadzie swoją destylarnię, bo nazwa Canadian Club zaczęła pojawiać się na etykietach ok. 1880 roku, wraz z eksportem do USA, wcześniej była to po prostu Club Whisky. W czasach prohibicji była najczęściej przemycaną marką whisky do nielegalnych barów. Robiona z: żyta, słodowanego żyta, słodowanego jęczmienia i kukurydzy. W opowieści o Jamesie Bondzie, części „Doktor No”, słynny agent 007 popija Canadian Club z wodą sodową, chwaląc, że to najlepsza whisky. Aromat i smak jest bardzo lekki, sporo nut słodkich, czekoladowych, waniliowych, słodkiego syropu wiśniowego. Dopiero w 1984 roku pojawiła się na rynku wersja premium – Canadian Club 12YO, w 1992 roku wersja 9YO Reserve, a w 2014 roku Canadian Club 100% Rye, która zdobyła bardzo wysokie oceny krytyków. W bardzo limitowanych ilościach ukazały się edycje: 20YO, 41YO i 42YO. Są też wersje likierowe – Canadian Club Apple i Canadian Club Blackberry Dock 57. Obecnie właścicielem marki jest grupa Beam Suntory.