hiszpańska brandy de Jerez, klasy Gran Reserva – starzona przez 15 lat w dębowych beczkach po sherry Pedro Ximenez w siedmiopoziomowej piwnicy zwanej Solera. Ma piekny mahoniowy, czy też kasztanowy kolor, bogaty aromat wanilii, sliwek, rodzynek, a w smaku słodycz – kakao, sherry i toffie. Jedna z najbardziej znanych, najbardziej popularnych i najlepszych (zwłaszcza w swojej kategorii cenowej – butelka kosztuje ok. 130 zł) brandy de Jerez. Jednocześnie jest to trunek o długiej tradycji, receptura Cardenal Mendoza powstała w 1887 roku, w firmie Sánchez Romate, która od XVIII wieku specjalizowała się w wytwarzaniu wzmocnionych win, głównie sherry. Nazwę nadano dla uczczenia XV wiecznego bohatera z czasów walki przeciwko Muzułmanom a później jednego z odkrywców Ameryki – Pedro Gonzáleza de Mendoza (1423-1495). Podstawowa wersja brandy Cardenal Mendoza Clásico ma żółtą etykietę i charakterystyczną czerwoną pieczęć, jest też prezentowa wersja w karafkach – Cardenal Mendoza Lujo, mocniej przesiąknieta nutami dębu Cardenal Mendoza Carta Real (czarna butelka i złota etykieta) oraz luksusowa, sprzedawana w limitowanych edycjach, w karafkach ze srebrnym napisem, wersja starzona w beczkach po sherry Oloroso – Cardenal Mendoza Non Plus Ultra.
W kategorii cenowej 40-50 zł godna polecenia jest także niższa wersja „Romate”, która jest dość dostępna