CEDC z szerszą ofertą Remy Cointreau

Z końcem 2018 roku portfolio dystrybucyjne CEDC w Polsce poszerzyło się o marki należące do Remy Cointreau: szkockie whisky Bruichladdich, Port Charlotte i Octomore, barbadoski rum Mount Gay oraz szkocki gin The Botanist. Dołączą one do innych alkoholi Remy Cointreau, które już wcześniej były w ofercie CEDC, jak: Metaxa, likier Cointreau czy koniak Remy Martin.


– Jesteśmy przekonani, że poszerzenie naszego portfela w Polsce o tak oryginalne marki jak Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore, Mount Gay czy The Botanist odbije się szerokim echem wśród konsumentów – mówi Monika Melnicka, brand manager marek Remy Cointreau w CEDC International.
Bruichladdich to destylarnia leżąca na szkockiej wyspie Islay w archipelagu Hebrydów, z historią sięgającą 1881 roku. W destylarni produkowane są trzy unikalne whisky – klasyczna, nietorfowa Bruichladdich leżakowana w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu u wybrzeży Loch Indaal, mocno torfowa Port Charlotte, whisky wydestylowana w całości z jęczmienia zebranego na wyspie Islay oraz Octomore, będąca najbardziej torfową whisky single malt na świecie. W Bruichladdich naczelną zasadą jest łamanie konwenansów i jednocześnie autentyczność pochodzenia. Lokalna woda, szkocki jęczmień, destylacja i dojrzewanie na Islay, brak filtracji na zimno i barwienia karmelem, a także dusza i uczucie, wkładane w każdą beczkę i butelkę to wyróżniki jakości wyjątkowych whisky tworzonych w destylarni Bruichladdich.
Mount Gay to najstarsza marka rumu na świecie. To ponad 300 lat wiedzy i doświadczenia zbieranego nieprzerwanie od 1703 roku. Swoją nazwę ten wyjątkowy, pochodzący z Barbadosu rum zawdzięczy sir John Gay Alleyne’owi, XVIII-wiecznemu właścicielowi plantacji trzciny cukrowej i twórcy potęgi marki. Najwyższa jakość rumów Mount Gay opiera się na sześciu filarach. Najważniejszym z nich jest niezwykłej czystości woda pochodząca ze studni głębinowych na wyspie, wyjątkowa w smaku dzięki naturalnej filtracji wapieniem koralowym. Drugi ze składników składających się na jakość rumów Mount Gay to barbadoski cukier z trzciny cukrowej i melasa, od XVIII wieku nazywana barbadoskim, czarnym złotem. Kolejny element to fermentacja odbywająca się na świeżym powietrzu. Następnymi filarami są destylacja, prowadzona w tej samej technologii od 1703 roku, oraz maturacja, która w tropikalnym klimacie Karaibów jest dwa lub nawet trzy razy krótsza niż gdzie indziej. Rumy Mount Gay dojrzewają w lekko wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu, wcześniej wykorzystywanych w procesie starzenia amerykańskiej whiskey. Ostatni z elementów składających się na jakość rumów Mount Gay, to proces blendowania, przebiegający pod czujnym okiem Allena Smitha – master blendera marki, pracującego w destylarni już od niemal trzydziestu lat.
Ostatnia z nowości, to The Botanist – wielowymiarowy gin, w którym zamknięte jest dziedzictwo natury szkockiej wyspy Islay. W butelkach ginu The Botanist zamknięte są 22 ręcznie selekcjonowane i zbierane gatunki lokalnych roślin, podkreślających w procesie destylacji aromat dziewięciu rodzajów jagód, kory, nasion i owoców.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.