Centinela

założona w 1890 roku Casa Centinela jest producentem tequili od 1904 roku. Dziś mają nowoczesną destylarnię w Los Altos, w stanie Jalisco, jej właścicielem jest José Hernández, a roczna produkcja to ponad milion kartonów tequili. Do firmy też należą największe w okolicy piwnice z zapasami odleżakowanego trunku z agawy. Wszystkie tequile robią w 100% z błękitnej agawy, z własnych upraw, które zajmują 2000 ha (ok. 6 mln roślin). Agawa dojrzewa co najmniej siedem lat zanim jest ścinana, a proces „gotowania” (uzyskiwania soku do fermentacji) trwa 48 godzin i odbywa się w tradycyjnych ceglanych piecach. Destylacja odbywa się dwukrotnie w miedzianych alembikach. Trunek dojrzewa w beczkach po bourbonie, Centinela ma w magazynach ponad 56 tys. napełnionych beczek. Portfolio obejmuje linie: Cabrito (najtańsza, wersje: Blanco i Reposado), Centinela Clásico (Blanco i Reposado – ta druga 12 miesięcy spędza w dębie) oraz Centinela (Blanco, Reposado – rok w dębie, Añejo – dwa lata i Añejo 3 años – trzy lata).

SONY DSC SONY DSC

 

1 komentarz do “Centinela”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.