założona w 1890 roku Casa Centinela jest producentem tequili od 1904 roku. Dziś mają nowoczesną destylarnię w Los Altos, w stanie Jalisco, jej właścicielem jest José Hernández, a roczna produkcja to ponad milion kartonów tequili. Do firmy też należą największe w okolicy piwnice z zapasami odleżakowanego trunku z agawy. Wszystkie tequile robią w 100% z błękitnej agawy, z własnych upraw, które zajmują 2000 ha (ok. 6 mln roślin). Agawa dojrzewa co najmniej siedem lat zanim jest ścinana, a proces „gotowania” (uzyskiwania soku do fermentacji) trwa 48 godzin i odbywa się w tradycyjnych ceglanych piecach. Destylacja odbywa się dwukrotnie w miedzianych alembikach. Trunek dojrzewa w beczkach po bourbonie, Centinela ma w magazynach ponad 56 tys. napełnionych beczek. Portfolio obejmuje linie: Cabrito (najtańsza, wersje: Blanco i Reposado), Centinela Clásico (Blanco i Reposado – ta druga 12 miesięcy spędza w dębie) oraz Centinela (Blanco, Reposado – rok w dębie, Añejo – dwa lata i Añejo 3 años – trzy lata).
Anejo!!! y listo 🙂