Chartreuse

znany francuski likier, którego nazwa pochodzi od klasztoru kartuzów La Grande Chartreuse w okolicach Grenoble. Produkowany przez zakon kartuzów od 1605 roku, jest jednym z najstarszych likierów świata. Smakuje anyżkiem, rozmarynem, melisą, tymiankiem, walerianą – to smak słodkawo-ziołowy. Bladozielony lub bladożółty w barwie. W skład wchodzi podobno 130 ziół, robiony jest na winogronowej brandy, która leżakuje w dębowych beczkach co najmniej cztery lata. W wersji z zieloną etykietką (Verte) ma aż 55% i doskonale rozgrzewa. Pomimo słodyczy i ziół czuć tę moc. W wersji z żółtą etykietką (Jaune) ma 40% i ten jak dla mnie jest za słodki. Są też rzadsze, 12 lat leżakujące likiery oznakowane La Chartreuse Verte V.E.P. o mocy 54% i 42%, bardziej pieprzowy Chartreuse 1605 (56%), Chartreuse Liqueur du 9e Centenaire (47%) oraz używany jako luksusowy dodatek do koktajli Elixir Végétal de la Grande Chartreuse o mocy 71%. W latach 1860-1900 produkowano też białe Chartreuse o mocy 30%.

O likierze Chartreuse w swoim wierszu alkoholiczno-miłosnym tak pisał Julian Tuwim:

Przywieź mi likier… Niech, jak gwiazdy w niebie,
Chartreuse w kieliszku zabłyśnie… Wypiję –
– Likier zostawisz, i znowu odżyję!!!
A potem… wróć tam… do siebie…

1 komentarz do “Chartreuse”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.