stara marka na rynku koniaków, firma działa od 1837, założona przez Augustina Valleta i wciąż należy do rodziny, do szóstego już pokolenia, zaś w piwnicach wciąż leżakują destylaty wykonane przez pradziadów właścicieli (najstarsze z 1920 roku). Do firmy należy destylarnia, piwnice oraz 75 hektarów winnic z regionów Grande i Petite Champagne, w tym 50 ha w okolicy Archiac. W większości do destylacji koniaków wykorzystują własne wina. Ich kolekcja koniaków obejmuje poza VSOP i XO także specjalne kupaże, w tym zawierające alkohole wydestylowane w poprzednich pokoleniach: VSOP Sabina, XO Sabina, XO Helios, Héritage Louis Vallet, XO Kéops oraz Réserve Spéciale Michel Vallet. Koniaki z Château de Montifaud są bardzo aromatyczne, o orzeźwiających owocowych i kwiatowych nutach, ale też i z lekko pikantnym tłem. Firma produkuje też Pineau des Charentes. Jej siedziba otwarta jest dla zwiedzających i mieści się w Jarnac.