tradycje produkcji wina w normandzkiej Château du Breuil sięgają XVI wieku. Dziś gorzelnia i piwnice tworzą zabytkowy kompleks obejmujący m.in. udostępniany zwiedzającym zamek. Do producenta należy dziś ponad 20 tysięcy jabłoni, a na litr kalwadosu zużywanych jest 27 kg jabłek. Château du Breuil oferuje szeroką gamę kalwadosów – od Fine Calvados starzonego w dębowych beczkach przez dwa lata po Calvados Royal, który leżakuje ponad 25 lat. Są też specjalne edycje, np. kalwadosy z wybranych beczek po szkockich whisky czy kalwadosy aromatyzowane oraz likiery na bazie kalwadosu o smakach: waniliowym, czekoladowym czy śliwkowym. Najtańszy Fine Calvados nie jest najbardziej udany, mało aromatyczny, ale już VSOP czy ośmioletni w pełni pokazują bogactwo smaku tego trunku. Degustacja dwudziestoletniego Château du Breuil Rèserve des Seigneurs, to prawdziwa radość dla ust i nosa, aromat pieczonych jabłek, a smak słodkiej śmietanki, pistacji, wiśni w czekoladzie, natomiast finisz ciężki, tytoniowy. Firma butelkuje także wyborne Pommeau de Normandie Château du Breuil.
[nggallery id=42]