Autor jest historykiem, miłośnikiem bourbona, ale też przez kilka lat zajmował się destylacją, prowadząc od 1998 roku rodzinną destylarnię (przekazał ją następnie synowi). Jest twórcą bourbona Jefferson’s Reserve i współtwórcą bourbona Sam Houston. Przede wszystkim zaś jest wielkim miłośnikiem stanu Kentucky.
Jego obszerna monografia „Bourbon in Kentucky” doczekała się dwóch wydań. Skrupulatnie zbiera informacje o dosłownie setkach nie istniejących już gorzelni we wszystkich hrabstwach stanu, wzbogacając tekst – gdzie się da – o materiał zdjęciowy. Opisuje też historię bourbona w Kentucky i jego produkcję, podaje liczne historyczne dane statystyczne. O wielu miejscach słuch dawno zaginął, zburzono budynki, zapomniano smak whisky, ale Chester Zoeller zebrał to wszystko, co mu się udało znaleźć i jest to iście benedyktyńskie dzieło.
Chester Zoeller: Bourbon in Kentucky
Powiązane artykuły
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]