na obrzeżach Cognac w miejscowości Boutiers St-Trojan w 1952 roku zamieszkali młodzi małżonkowie Jacques i Jeannine Chollet. W 1971 roku wybudowali tu gorzelnię. Pierwsze partie butelek ze złocistym trunkiem wypuszczono w 1977 roku. Obecnie rodzinną firmą zarządza Christophe ze swoją żoną, Marie. Na miejscu przebiega cały proces technologiczny, łącznie z magazynowaniem i butelkowaniem. Destylarnia otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok, od poniedziałku do piątku. Mają własny sklep, w którym można nabyć ich produkty, jak i regionalne specjały: fois gras, czekoladę, miód, trufle. – Mamy własne winnice w regionie Fins Bois, jednak koniaki zestawiamy także z niewielkim dodatkiem winogron z Petite Champagne. Stosujemy wyłącznie winogrona ugni blanc i wyłącznie beczek z dębów z Limousin – opowiada Christophe Chollet. Mają pięć par alembików. Koniaki w ich ofercie to: Chollet VS (2-3 lata), Chollet VSOP (ponad 4 lata) Chollet XO (kupaż destylatów co najmniej 10 letnich), Chollet Napoleon (zestawiany z destylatów podobnych wiekiem jak XO), Chollet XO Extra (kupaż trunków co najmniej dwudziestoletnich), Grande Champagne Altesse XO Extra (zestawiany tylko ze starych roczników), rocznikowe: Grande Champagne Millésimé 1989, Grande Champagne Lot 1977, Petite Champagne Millésimé 1975, Petite Champagne Millésimé 1973, Petite Champagne Millésimé 1969) i prawdziwy rarytas – Vieux Cognac 3945 (destylat w wieku ponad 60 lat). Jest także specjalna edycja Chollet XO butelkowana w Polsce wyłącznie na nasz rynek przez firmę Komers. Ponadto pineau: Vieux, Marquis Blanc, Marquis Rouge, Chollet Rosé, Chollet Blanc i likiery: Crème de Cassis, Pinokio, Magic Citron, Cocktail de Fruits Rouge, Liqueur à l’Orange, Liqueur d’Amande, Liqueur de Poire. Butelkują też – jako negocjant – kalwadosy i armaniaki.