Projekt butelkowanych koktajli Chopin Signature Cocktails w pięciu odsłonach zadebiutował pod koniec 2023 roku. Prace trwały piętnaście miesięcy.
– Uważam to za rekordowy czas jeśli chodzi o produkt tej klasy, udało się to ponieważ Polmos Siedlce ma własne laboratorium i ogromną wiedzę technologiczną. Nie zliczę ilości próbek jakie testowaliśmy, ale przy wszystkich koktajlach myślę że ok. 100. Uważam, że jeśli coś robić to z najlepszymi, na pewno ułatwiło pracę to, że jestem bardzo mocno związany z marką Chopin już od pięciu lat jako brand ambasador – mówi Artur Wawrzyszczak, twórca receptur.
Artur Wawrzyszczak jest absolwentem Warszawskiej Szkoły Gastronomicznej im. prof. Eugeniusza Pijarowskiego oraz The Elite Bartenders Course Singapore (2015). Pierwszy raz za barem pojawił się w 2007 roku na Cyprze, po powrocie do kraju doświadczenie zdobywał w warszawskich restauracjach. Uwielbia koktajle z polskich składników. Od 2019 roku brand ambasador Chopin Vodka. Osiągnięcia: finalista Mistrzostw Świata (Kuba 2023), zwycięzca konkursu Calvados Nouvelle Vogue (Francja, 2019), wicemistrz Baijlu oraz Best New Generation Cocktail (Chiny 2019), Mistrz Polski Classic (2023), Mistrz Polski Koktajli Bezalkoholowych (2019, 2021), Barman Roku 2018, 2019 Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Oto jak smakują propozycje koktajlowe Artura Wawrzyszczaka i marki Chopin.
Chopin Potato Martini (32%)
Klasyczna receptura koktajlu na bazie wódki ziemniaczanej Chopin z wytrawnym wermutem, czyli lubiane jako aperitif vodka martini. W zapachu wyraźnie czuć ziemniaczany destylat i Martini, jest też wrażenie zielonej oliwki w zapachu. Kwaskowo-słodko-ziołowy zapach, nie jestem do końca przekonany, czy ziemniak pasuje. W smaku zioła prowansalskie, rozmaryn, gorzkie oliwki, gorzki migdał. Finisz wyrazisty, klasyczne vodka martini, jest kwaskowość, ziołowość, oleistość, lekko mięta, delikatny anyż. Nie przemawia jednak do mnie nuta ziemniaczana w tym koktajlu.
23/23/23,5/7=76,5
Chopin Potato Manhattan (33%)
Autorska wariacja klasycznego koktajlu Manhattan z wykorzystaniem wódki Chopin Vintage z gorzelni Krzesk, mocno alkohol przełamany słodkim czerwonym wermutem i gorzkimi kroplami. Zapach chrzanu, kiszonki, ziemniaków w chrzanie. Smak bardzo przyjemny – czekolada, ziołowość, czarne oliwki, śliwka wędzona. Finisz długi, ziemniak tu bardzo fajnie podkreśla smak, w zasadzie zioła są w tle ziemniaka. Odważna, ale bardzo smaczna receptura.
25,5/25,5/26,5/7=84,5
Chopin Classic Negroni (29%)
Kompozycja ginu, słodkiego wermutu i kropli bitters. Fantastyczny zapach pomarańczy i ziół. W smaku gorzkie pomarańcze, mandarynki, piołun, głóg. Finisz pomarańczowy, mandarynkowy, zioła, korzenna goryczka, pomarańczowa angostura. Klasyk w dobrym wykonaniu.
27/27/27/7,5=88,5
Chopin Hawaii Summer (18%)
Słodko-kwaśny koktajl na bazie wódki żytniej Chopin z kordiałem z owoców marakuji. Zapach odświeżający, rześki, owocowy, tropikalne owoce – marakuja i ananas. Smak bardzo kwaskowy, marakuja, świeży ananas. Finisz bardzo kwaśny, witamina C, cytryna i marakuja. Chciałoby się dodać czegoś musującego dla większego orzeźwienia.
26/26,5/26/7=85,5
Chopin Espresso Martini (18%)
Klasyczna receptura koktajlu na bazie wódki żytniej Chopin, likieru kawowego oraz kawy cold brew. Zapach dobrej kawy, smak lekki, rześki, mocno kawowy. Finisz lekki, kawowy, świetne koktajlowo. Oprócz lodu można też dodać słodkiej śmietanki.
26/27,5/27,5/8=89