Destylarnia Clonakilty położona jest niemal nad samym Oceanem Atlantyckim, nieopodal latarni morskiej Galley Head, której ta edycja zawdzięcza nazwę. Jęczmień jest z własnej farmy zlokalizowanej przy destylarni, majątek ziemski należy do rodziny Scully od dziewięciu pokoleń. Destylacja jest trzykrotna w klasycznych alembikach. Kadzie fermentacyjne i kadź zacierna wykonane są z drewna. Whisky leżakowała w beczkach po bordeaux, a także w oczyszczonych, ponownie wypalonych beczkach po winie nieznanego pochodzenia. Magazyny leżakowania są przy oceanie, a zatem wpływ morskiego powietrza jest bardzo wyraźny. Nuta wędzona, słona, dymna, drewniana. Smak przyprawowy, pieprzny, nieco soli, solonego ziarna. Finisz ziarnisty, tłusty, oliwki, majeranek, wanilia, imbir, pieprz, cynamon, goździki. Ta edycja początkowo była butelkowana z mocą 46%, obecnie 40%. W Polsce w ofercie Spirit Depot.