znakomity likier ziołowy robiony na lipowym miodzie i białym winie, z dodatkiem goździków i cynamonu, słodki i rozgrzewający, lekko zabarwiony karmelem. Produkowana w Karlowych Warach jako jeden z wyrobów z nazwiskiem Jana Bechera na etykiecie (aktualnie właścicielem dawnego przedsiębiorstwa Bechera jest Pernod Ricard), data na butelce informuje, że podobnie jak Becherovka Cordial znany jest od 1807 roku. Likier jest naprawdę wyjątkowy, mało znany, więc warto go propagować. Moc – 35%. Można jeszcze dodać, że w staropolskiej tradycji „kordiał” to nalewka miodowo-ziołowa, tyle że obecnie u nas wytwarzany jest wyłącznie na domowe potrzeby przez amatorów nalewek.
trafiły za sprawą Henryka Walezego do Polski i praktycznie na każdym dworze szlacheckim, w każdym zakonie męskim, w każdej zagrodzie na wsi wytwarzano własną nalewkę, a przepisy przekazywano z pokolenia na pokolenie. widocznie mamy taką tradycję domową 🙂 trochę szkoda.