gorzelnia whisky z regionu Speyside, założona w 1891 roku przez spółkę Craigellachie-Glenlivet Distillery Co., grupującą handlarzy whisky, a jej kierowaniem zajęli się Alexander Edward i Sir Peter Mackie, legenda historii szkockiej whisky. Destylaty z Craigellachie stały się szybko składnikiem powstającego właśnie blendu White Horse, ale Peter Mackie jako jeden z nielicznych od początku stawiał też na single malt. Po śmierci ojca-założyciela gorzelnia przez długi czas należała do grupy Distillers Company Limited, a jej destylaty poza White Horse zasilały także blendy Johnnie Walkera. Od 1998 roku właścicielem jest grupa Bacardi-Martini. Obecnie sztandarowy produkt to whisky single malt 13-letnia, poza tym firma oferuje 21-letnmią whisky typu cask strength i w bardzo limitowanych ilościach edycje rocznikowe – 1973 i 1982. Wszystkie pozostałe rozlewane i butelkowane są przez niezależnych dystrybutorów, np. 15-letnia z oferty Gordon & MacPhail, 19-letnia z Cadenhead czy 8-letnia Frisky Whisky z oferty John Milroy. Wszystkie destylaty z Craigellachie mają w sobie nuty torfowego dymu, są też wyjątkowo oleiste.