9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.
Nie czuć było jednak tłoku, dzięki szerokiemu rozstawieniu stoisk. Dokuczała tylko duszność i wysoka temperatura, hotelowa klimatyzacja jest niewydajna i jeśli chcą tu robić tak duże imprezy, to koniecznie muszą ją wymienić.
Stoiska ciekawie zaaranżowane, zwłaszcza te z koktajlami, a było ich kilka, nie tylko na bazie whisky, także orzeźwiające koktajle na ginie. Pojawili się nowi wystawcy z ciekawą ofertą, jak np. Litewskie Miody. Nie brakowało nowych produktów i marek w ofercie M&P, jak rumy Hampden z Jamajki, chilijskie pisco Malpaso czy finiszowane w beczkach po rumie i whisky z Islay holenderskie genevery Wenneker. Były wina wzmacniane oraz goście – LVMH z premierową Glenmorangie Allta, Brown Forman ze stanowiskiem koktajlowym Jack Daniel’s oraz z ofertą whisky single malt, podobnie jak Stock, tu serwowało koktajle w gustownych metalowych kubkach, które rozdawano jako gadżety. Diageo pokazało się m.in. z serią whisky DSR oraz z premierową Singleton of Dufftown Malt Master’s Selection, LVMH z premierową Glenmorangie Allta, MV Poland z nową Bunnahabhain Toiteach A Dhà i specjalnymi edycjami Deanston czy Tobermory, Pernod Ricard z premierową Ballantine’s 15YO Glentauchers. Były Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego i stanowisko wódki Pravda. Na stoisku GlenAllachie było kilka premierowych i bardzo ciekawych whisky vintage, francuski Armorik zaprezentował wersję 10YO z beczek po bourbonie i sherry oloroso czy whisky blended malt MacNair’s. Inne nowości to m.in.: Kilkerran Heavy Peated, Springbank 12YO CS, Longrow 11YO Red Pinot Noir. Zachwycała hiszpańska marka wermutów superpremium Pedro & Co w bardzo atrakcyjnych butelkach i nowatorskich wariantach aromatycznych.
Jak zwykle masa znajomych z całej Polski, dużo radości i dużo alkoholu, ale żadnych pijackich ekscesów. Wychodzący otrzymywali w prezencie pamiątkową koszulkę, obszerne wydanie czasopisma „Degustator” ze specjalną częścią poświęconą festiwalowi oraz katalog whisky. W sklepiku festiwalowym można było kupić prezentowane trunki w wyjątkowo atrakcyjnych cenach.
Aqua Vitae rekomenduje
Najciekawsze nowości czwartej edycji festiwalu Whisky & Friends
Poz. | Marka | Rodzaj | Kraj | Nota degustacyjna |
1 | Hampden Overproof | rum | Jamajka | 91,5 |
1 | Żalgiris | okowita | Litwa | 91,5 |
2 | Hampden | rum | Jamajka | 91,0 |
2 | Pedro & Co. Rojo Classico | wermuth | Hiszpania | 91,0 |
3 | MacNair’s 21YO | blended malt | Szkocja | 90,5 |
3 | GlenAllachie 25YO | single malt | Szkocja | 90,5 |
4 | Glenomorangie Allta | single malt | Szkocja | 89,0 |
5 | Pedro & Co. Reserva Especial | wermuth | Hiszpania | 87,0 |
6 | GlenAllachie 1989 Sherry Butt | single malt | Szkocja | 86,5 |
7 | GlenAllachie 1989 Hogshead | single malt | Szkocja | 85,5 |