Dad’s Hat

młoda destylarnia z Pensylwanii, założona w 2010 roku, pierwsza od czasów prohibicji w tym stanie, która zaczęła produkować rye whiskey. Jej założycielami są Herman C. Mihalich i John S. Cooper, a ich ambicją jest przywrócenie w regionie tradycji żytniej whiskey, która w Pensylwanii na dużą skalę produkowano od XVIII wieku, a przemysł ten całkowicie zniszczyły lata prohibicji. Do zacieru używają: 80% ziarna żyta, 15% słodowanego jęczmienia i 5% słodowanego żyta. Zboże do fermentacji pochodzi z Pensylwanii. Destylacja odbywa się w miedzianym alembiku o pojemności 500 galonów (ok. 1800 l), potem whisky dojrzewa w małych beczkach o pojemności 53 galonów (ok. 180 l). Starzenie trwa minimum trzy miesiące. Ich podstawowa Dad’s Hat Pennsylvania Rye (46%) to młoda whiskey bardzo ziarnista, w starym stylu, wyraźnie czuć smak zacieru. Firma próbuje też finiszowania w róznych beczkach, dostępne są edycje: Dad’s Hat Pennsylvania Rye Finished in Vermouth Barrels i Dad’s Hat Pennsylvania Rye Whiskey Finished In Port Wine Barrels, a także limitowana Dad’s Hat Single Barrel Cask Strength Pennsylvania Rye Whiskey. Sprzedawana jest też niestarzona biała whisky Dad’s Hat Pennsylvania White Rye.

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.