Dalmore

szkocka gorzelnia specjalizująca się w whisky single malt. Założona w roku 1839 przez Alexandra Mathesona w rejonie Highlands, nad rzeką Alness – region ten słynie z najlepszego w Szkocji jęczmienia. O 1886 roku właścicielami Dalmore była rodzina Mackenzie, a w latach 60. XX wieku weszła w skład grupy Whyte & Mackay. Na butelkach whisky Dalmore wciąż widnieje herb Mackenzie – poroże jelenia. Podstawowa Dalmore 12-letnia jest jedną z najlepszych whisky z Highlands, ma aromaty dymu i słodycz sherry. Ponadto butelkowane są: 15, 18- 40- (pod nazwą Astrum) i 50-letnia (ta ostatnia wypuszczona w limitowanej liczbie 242 butelek), a także w wersjach kolekcjonerskich m.in.: 64-letnia Trinitas, 59-letnia Eos, 58-letnia Selene, 57-letnia Candela oraz wiele innych – rocznikowych czy też starzonych w specjalnych beczkach. Bardzo udana jest Dalmore Cigar Malt Reserve (44%) – ciężka, o aromacie skóry, z nutami suszonych moreli i śliwek.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.