szkocka gorzelnia specjalizująca się w whisky single malt. Założona w roku 1839 przez Alexandra Mathesona w rejonie Highlands, nad rzeką Alness – region ten słynie z najlepszego w Szkocji jęczmienia. O 1886 roku właścicielami Dalmore była rodzina Mackenzie, a w latach 60. XX wieku weszła w skład grupy Whyte & Mackay. Na butelkach whisky Dalmore wciąż widnieje herb Mackenzie – poroże jelenia. Podstawowa Dalmore 12-letnia jest jedną z najlepszych whisky z Highlands, ma aromaty dymu i słodycz sherry. Ponadto butelkowane są: 15, 18- 40- (pod nazwą Astrum) i 50-letnia (ta ostatnia wypuszczona w limitowanej liczbie 242 butelek), a także w wersjach kolekcjonerskich m.in.: 64-letnia Trinitas, 59-letnia Eos, 58-letnia Selene, 57-letnia Candela oraz wiele innych – rocznikowych czy też starzonych w specjalnych beczkach. Bardzo udana jest Dalmore Cigar Malt Reserve (44%) – ciężka, o aromacie skóry, z nutami suszonych moreli i śliwek.