Daron

destylarnia znajduje się w regionie Pays d’Auge, a jej właścicielem jest Maison Ferrand, spółka znana przede wszystkim jako producent koniaku, ale też rumów, likierów czy właśnie kalwadosu Daron. Trunki powstają z gorzkich odmian jabłoni, jak również mniej wytrawnych gatunków jabłek i gruszek z własnych sadów (m.in. odmian: Bisquet, Bedan, Petit Joly czy St. Martin). Destylacja odbywa się od razu po zakończeniu fermentacji w małych alembikach typu szarentejskiego. Maturacja przebiega w starych beczkach z francuskiego dębu. Mistrz piwnic, zgodnie z tradycją (pięć pokoleń liczy sobie historia marki), miesza w beczkach destylaty w różnym wieku, aby zachować ten sam aromat i smak – wyważony, harmonijny, ale skomplikowany i z odrobiną wyrafinowania.


W ofercie są tylko dwa kalwadosy: Daron Fine (kompozycja świeżych, pachnących jabłek, gruszek i wanilii) i Daron XO (aromat bardzo przyjemnie jabłkowy, słodki, delikatnie wchodzący w wanilię, jest też nutka lukrecjowa i anyżowa, a w smaku niezwykle delikatne, słodkie pieczone jabłka, cynamon).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.