De Montal

ceniony armaniak starej gaskońskiej rodzinnej firmy, którą prowadzi Olivierd de Montal. Trunek dojrzewa w piwnicach należącej do rodziny od trzech stuleci posiadłości Château de Rieutort. Poza omawianym osobno De Montal Blanche po procesie destylacji armaniak jest leżakowany w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera złotego koloru. Produkowany z białych winogron: Folle Blanche, Ugni-Blanc le Baco i Colombard. Dostępny m.in. w wersjach: VS, VSOP, XO czy dwunastoletnie Special Reserve. Sprzedawany w charakterystycznych rozłożystych butelkach z etykietą obramowaną złotą farbą. Jest doskonały, zwłaszcza ten długo leżakowany XO i Grand Reserve – bardzo wyrazisty smak, lekko słodkawy, słoneczny jak w hiszpańskich brandy de Jerez, wyraźnie wyczuwa się rodzynki, śliwki, morele. Aromat bardzo owocowy, a jednocześnie szlachetności nadaje wyraźna nuta dębiny. Osobiście lubię go z armaniaków najbardziej.

Armagnac Blanche de Montal SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.