Deadhead

meksykański rum infuzjowany ziarnami kakao. Wyrabiany z lokalnej trzciny cukrowej z regionu Tapachula w stanie Chiapas. Proces wytwarzania podzielony jest na dwa etapy. Osobno fermentacji poddawany jest sok z trzciny cukrowej, destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, leżakowany jest przez sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Osobno w kolumnach destylowana jest melasa, wcześniej poddana powolnej fermentacji z udziałem dzikich drożdży, ten destylat także leżakuje przez sześć lat w mocno wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem obydwa rumy są mieszane I dodawane są ziarna kakao. Zwraca uwagę czarna butelka o kształcie głowy małpy. W aromacie dużo czekolady – mlecznej i w proszku, poza tym dużo wanilii. Smak bardzo słodki, można dodać mleko i pić jako napój czekoladowy. Finisz krótki, kakaowy.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.