Zebraliśmy tu najciekawsze polskie produkty 2020 roku – wódki, likiery, okowity, whisky, gin. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę branych było 279 próbek różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi aż 77 (kolejno: 73 w 2019, 66 w 2018 i 68 w 2017 roku), co potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka i rosnąca – pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej liczbie – nadsyłane alkohole domowe. Nową kategorią w 2020 roku jest debiutujący najciekawszy producent nie posiadający własnej destylarni.
Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.
Jak oceniano próbki?
Wartość |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
Liczba próbek 2017 |
5 |
3 |
8 |
23 |
22 |
32 |
51 |
64 |
89 |
21 |
Liczba próbek 2018 |
2 |
5 |
18 |
20 |
26 |
42 |
54 |
44 |
80 |
31 |
Liczba próbek 2019 |
3 |
1 |
4 |
12 |
15 |
19 |
45 |
51 |
113 |
31 |
Liczba próbek 2020 |
1 |
2 |
5 |
4 |
9 |
16 |
28 |
48 |
111 |
55 |
Debiut roku 2020 – wódka czysta
Calisia Amber Vodka 40% (AWW)
Wódka zrobiona z mieszanki spirytusów: pszeniczny, żytni i niewielka ilość kukurydzianego, poddana filtracji na platynie, a następnie dodany jest ekstrakt bursztynowy, który został stworzony w Kaliszu poprzez macerację drobinek bursztynowych spirytusem pszenicznym. Gotowy zestaw dojrzewa około 10 dni i produkt jest gotowy do rozlewu. Końcowa filtracja jest tylko na filtrach celulozowych, żeby nie następowały straty elementów zapachowo-smakowych. Zapach delikatny i słodki, słodowy, bardzo przyjemnie zbożowy, delikatnie prażone ziarno. W smaku z charakterem: nuty owocowe, zwłaszcza gruszki, ale też jabłek, cierpka nuta tytoniu. Finisz rozgrzewający, gruszki, imbir i ziele angielskie. Degustacyjna wódka o bardzo wyważonych nutach, kobietom spodoba się słodycz owoców, mężczyznom – cierpkość i pieprzowe nuty. Wódka, o której można rozmawiać.
Debiut roku 2020 – wódka starzona
Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1 52,8% (Old Polish Vodka)
Leżakowany był rektyfikat żytni, a więc nie jest to alkohol w stylu Starki, lecz starzona wódka. Do leżakowania użyto beczek po winie tempranillo. Wypuszczono 326 kolekcjonerskich butelek, ręcznie numerowanych, w skrzynkach. Aromat intensywny: orzechy włoskie, czekolada z orzechami laskowymi, delikatnie wanilia, nuty balsamico, surowe drewno. Aromat dobrego alkoholu i dobrej beczki, trudno jednak ocenić czas leżakowania, prawdopodobnie była to świeża beczka, która bardzo dużo wniosła w budowę aromatów tej wódki. Smak w pierwszej chwili ostry, pieprzny, po chwili pojawiają się nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych, chałwy, suszonych wiśni. Dość mocno czuć alkohol, no ale nic dziwnego, to jest ponad 50%. Zaskakująco soczysty finisz – sok z wiśni, grejpfrut, rozgrzewający imbir i mleczna czekolada z czerwonym pieprzem, delikatna nuta drożdżowa. Bardzo ładnie poukładana, szlachetna wódka do celebrowania. Zrobiona w sposób dużo bardziej nowoczesny niż Starka, choć spirytus jest rektyfikowany, to bliżej tu do żytniej whisky niż Starki.
Debiut roku 2020 – wódka gatunkowa
V-One Ogórek 40% (Destylernia Kamień)
W orkiszowym alkoholu przez krótki czas macerowany był gruntowy ogórek. Efekt – fantastyczny. W aromacie rześki ogórek, mizeria. W smaku słodki ogórek, podobnie w finiszu, słodko, ogórkowo, do tego nuta ciemnego chleba.
Debiut roku 2020 – gin
Wilczy Gin 47% (Wolf & Oak)
Dstylowany w 250-litrowym alembiku, wszystkie botaniki umieszczane są razem w głównym zbiorniku. Aromat mandarynek, klementynek, chmielu, słodko, cytrusowo, nuty iglaste, tuja. W smaku pomarańcze, przechodzą w grejpfruta, albedo, wciąż dużo chmielu i igliwia. Bardzo gorzki, chmielowy finisz, z nutą jodły. Zachwycająco delikatny aromat i potężny w smaku. Moc – 47%.
Debiut roku 2020 – likier ziołowy ex-equo
Duch Kniei 33% (Nalewki Kresowe)
Flagowa nalewka firmy Nalewki Kresowe, 33 botaniki, długa maceracja. W aromacie: mięta, werbena, pokrzywa, szałwia, tuja, leciutko anyż, tarnina, orzech, aromaty herbaty, wiśni, jagód. W smaku słodko-cierpkie, orzech włoski, wiśnie, herbata. Cierpki, długi herbaciany finisz i jagody. Pyszne.
Debiut roku 2020 – likier ziołowy ex-equo
Cieleśnica 44 44% (Manufaktura Cieleśnica)
W aromacie dużo sosnowego igliwia, zielonych szyszek, wrzosu i miodu. Głębiej – tymianek, rozmaryn, czomber, dzięgiel oraz propolis. W ustach oleista. Zaskakuje kwasowością – sporo cytryny, tarniny, jałowiec i igliwie, do tego leśne jagody, hibiskus, słodka herbata oraz maliniak. Finisz rozgrzewający, miód i pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki – smaki świąteczne, piernikowe. Ta nalewka nabierać będzie szlachetności wraz z wiekiem.
Debiut roku 2020 – likier owocowy
Pigwówka grudzień 2020 35% (Haberfeld Vodka Museum)
Edycja limitowana, 1804 półlitrowych butek, moc – 35%. Aromat czysty, owocowy, wyłącznie pigwa. Smak – słodko-cierpki, z przyjemną nutą beczkową. Wydaje się być mocniejsze niż jest, cierpkie, czysto owocowe, bez cukru, finisz lekko dębowy, maślany, cierpki – jabłka, gruszki. Prawdopodobnie najlepsza pigwówka aktualnie na rynku.
Debiut 2020 – likier miodowy
Miodonka Gryczana Beskidzka 22% (Polmos Bielsko-Biała)
Elegancka pękata żółta butelka z patentowym zamknięciem. Bardzo przyjemny, naturalny aromat miodu gryczanego i lekka nuta miodów kwiatowych, miodu pomarańczowego. Smak lekki, nie za słodki, kwiatowo-gryczany, miodowy, lekko owocowy. W finiszu miód, delicje, skórki pomarańczowe, ale nie za słodkie.
Debiut roku 2020 – likier kremowy
Śmietanówka z Kujaw 15% (Izi)
Twórcą receptury jest Michał Izydorczyk. Kolor mleka. Zapach mleka, lody śmietankowe. Smak idealnie zrównoważony, mleko, śmietanka, lekko wanilia. Przepyszna śmietanka w finiszu, wafelek.
Debiut roku 2020 – okowita zbożowa
Żyto 2019 43% (Podole Wielkie)
Limitowana, rocznikowana okowita, z wybranego pola, wypuszczono 1211 butelek. Intensywny aromat ziarna, piwa, siana, ziemistość, kiszonki. Smak piwa, lekko chmiel, dużo ziarna. Goryczkowy i bardzo zbożowy finisz.
Debiut roku 2020 – okowita ziemniaczana
Okowita z Ziemniaków 47,5% (Andrzej Urbanek)
Destylowana w Podkarpackiej Destylarni Okowity, wyselekcjonowane, słodkie odmiany ziemniaków. Słodki aromat ziemniaków, zielony ogórek. W ustach delikatny, zielone nuty – zielony ziemniak, zielony ogórek. W finiszu pojawia się nuta wypieczonego ziemniaka w ognisku, bardzo tłuste.
Debiut roku 2020 – destylat ex-equo
Baltic Jack Porter Bierbrand Aged 3 Years 45% (Podkarpacka Destylarnia Okowity)
Destylat z piwa Porter Bałtycki leżakowanego przez trzy lata w beczkach po Jacku Daniel’sie, z dodatkiem suski sechlońskiej, która daje nieco dymny aromat. Piwo uwarzył Browar Dukla i dla Browaru Dukla okowitę przygotowała Podkarpacka Destylarnia Okowity. Wspaniały aromat słodu, ciemnego piwa, chmielu. Smak słodko-ostry, dużo soczystych jabłek w ustach, leciutka nutka pieprzu, ale i równoważąca słodycz moreli i śliwki, są też nuty leśne oraz nuty dymne. W finiszu są szyszki chmielu, jest igliwie, jałowiec, tuja, jest też goryczka chmielu, jest nutka dymna, wędzona. A potem rozlewa się słodycz gruszki Williams i dojrzałych jabłek. I jeszcze kwiaty polne – finisz bardzo długi i wciąż się rozwijający.
Debiut roku 2020 – destylat ex-equo
Bierbrand 45% (Destyl)
Piwo zostało uwarzone w krakowskim browarze Dwie Wieże specjalnie z myślą o destylacji. Przewiezione do Podkarpackiej Destylarni Okowity i zmienione na okowitę. Dzieło pary pasjonatów, Radosława Fronia i Bartosza Wilczyńskiego. Aromat chmielu, delikatnie jabłek, lekko dym, piwo, polne kwiaty. W smaku jabłka, gruszki, chmiel, jałowiec. Piwny finisz, podbity jałowcem, dużo chmielu, gruszek.
Debiut roku 2020 – okowita owocowa
OVII Okowita z wytłoków winogron 2019 40% (Drake)
Wytłoczyny pochodzą z winnicy Ingrid – zweigelt, pinot noir, pinot blanc i gewürztraminer, fermentacja trwa 9-14 dni. Aromaty kwiatów, róży, jabłek, trawy, gruszek, zielonych liści, orzechów, tytoniu, lekka nuta traw, grzybów. W smaku ziemiste i kwiatowe, w finiszu kwiatowość, ziemistość i wyraźnie drożdże.
Debiut roku 2020 – innowacja ex-equo
Herbarius Warming Orange 45% (Herbarius)
Intensywny, słodki aromat: pomarańcze, mandarynki, keks, kwiaty. W smaku bardzo soczyste pomarańcze, zarówno skórki, jak i sam owoc. Bardzo przyjemne. Posmak pomarańczowy, jak w Grand Marnier. Mimo tej intensywnej pomarańczowości w finiszu dochodzi też wyraźnie do głosu jałowiec, igliwie, zielone szyszki, żywica.
Debiut roku 2020 – innowacja ex-equo
Smarduch Wódka Żytnia Malinowa 41% (Nalewki Kresowe)
Połączenie destylatu malinowego i wódki żytniej z certyfikatami Bio Organic. Pyszny, słodki aromat owoców, czuć pesteczki. Przyjemny malinowy smak, z tłustą zbożową nutką. Długi, malinowy finisz.
Debiut roku 2020 – tradycja ex equo
Klasztorna Porterówka 30% (Pinot Wine & Spirits)
Bardzo przyjemny aromat czarnego chleba na miodzie, lekko nuty wytrawnej czekolady, delikatnie gałka muszkatołowa. W ustach dużo czekoladowej słodyczy, śliwki w czekoladzie, ale i nuta kawy mokka. Gorzko-słodki finisz, dużo kakao, kawy, powraca ta przyjemna nuta chlebowa znana z aromatu, a potem wytrawna czekolada, 100% kakao. Bardzo takiego likieru brakowało.
Debiut roku 2020 – tradycja ex equo
Jenkner Boonekamp 35% (Polmos Bielsko-Biała)
Klasyczny likier ziołowy o słodko-gorzkim smaku. Inspirowany recepturą z początku XX wieku. Historyczna etykieta likieru pochodzi z czasów istnienia fabryki Jerzego Jenknera, która była prekursorką Polmosu Bielsko-Biała, obecnego producenta trunku. Sporządzony z ok. 20 ziół, poddanych procesowi maceracji. Produkt naturalny, bez żadnych barwników czy sztucznych aromatów. Aromat cynamonu i goździków, korzenny, piernikowy. Smak lekki, bardzo dużo cynamonu, delikatnie w tle czerwone owoce – jagody leśne, żurawina, pomarańcze i goździki. Ziołowo-korzenno-owocowy finisz, z wyraźną nutą pomarańczy i cynamonu. Słodszy niż typowy boonekamp.
Debiut roku 2020 – tradycja ex-equo
Jałowiec Polski 37,5% (Toruńskie Wódki Gatunkowe)
Żółtawa barwa, macerowany jałowiec, w stylu borovički. Delikatny aromat jałowca z nutą wanilii i cynamonu. W smaku słodkie, jagody i nuta leśna – tuja, igliwie, mech, jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa. Ostry, jałowcowy finisz z lekką cytrusową nutą.
Debiut roku 2020 – domowa receptura
Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte 47% (Boggy)
Dawną, zapomnianą, recepturę postanowił odtworzyć Bogumił Rychlak. Użyte botaniki to: cytwar, sarsaparilla, kłącze kosaćca, tatarak i ok. 250 g cukru rafinada na litr (w formie syropu). W zapachu korzennie, cytrusowo, warzywnie: imbir, cytryna, dzięgiel, pietruszka, seler, miód. W smaku masa ziół, imbir, żywiczność, igliwie, tuja, tymianek. W finiszu sosna i tussipect.
Debiut roku 2020 – destylarnia ex-equo
Destylernia Kamień
Gorzelnia w Kamieniu powstała w 1882 roku. W latach 90. działała w ramach jednego Przedsiębiorstwa Wiki z innymi gorzelniami rolniczymi zlokalizowanymi w województwie lubelskim (Gorzelnia Żyrzyn i Gorzelnia Ratoszyn). W lutym 2017 roku została zarejestrowana nowa spółka Destylernia Kamień, w której większościowe udziały ma Wiki EU Sp. z o.o. państwa Wiesławy i Andrzeja Balasów, a partnerem jest należąca do Paula Kozuba amerykańska firma Vistula River Distilling Company. Zakład został zmodernizowany, a w 2019 roku przystosowany do produkcji wódek. Orkisz pochodzi z pól lubelskich, z ekologicznych upraw. Obecnie są tu produkowane wódka V-One Orkisz, wódka smakowa V-One Ogórek oraz napoje spirytusowe: V-One Trzy Jagody, V-One Lime, V-One Grejpfrut i V-One Mięta.
Debiut roku 2020 – destylarnia ex-equo
Wolf & Oak
23 czerwca popłynął pierwszy alkohol z alembika należącego do Wolf & Oak Distillery. Nie jest to jeszcze docelowy aparat, który stanie w destylarni w Stanicy, lecz wersja ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma, zainstalowany w Głodkowie, w firmie Nalewki Kresowe, która prowadzi stosowny skład celny. Tutaj też tymczasowo działa linia do butelkowania alkoholi Wolf & Oak, tu powstają nastawy i jest niewielka leżakowania. Zainstalowany aparat służy głównie do produkcji ginu, rumu i okowit. Destylaty na żytnią whisky popłyną już w zakładzie w Stanicy, gdzie trwają prace remontowe.
Debiut roku 2020 – producent ex-equo
Kruk Vodka
Kruk to nowość na rynku. Produkowana dla spółki Kravt & Co. Jej recepturę stworzyli Joanna Bujarska-Ciszek i Mikołaj Ciaś, obydwoje od lat związani z branżą spirytusową, m.in. z Marie Brizard. Ukazały się dwie wersje – z żyta i ziemniaka, obydwie o mocy 41,6%. To krótkie partie, po 2000 l: 2100 butelek 0,5 l i 1600 butelek 0,7 l. Każda butelka jest ręcznie numerowana, opatrzona numerem serii. Ręcznie rozlewane i etykietowane. Długo leżakowane w kadziach.
Debiut roku 2020 – producent ex-equo
Urbanek
Historia gospodarstwa rodziny Urbanek w Korczynie sięga 1847 roku. Na ówczesne prowadzili jedno z większych gospodarstw w okolicy oraz jeden z pierwszych założonych sadów. Adolf i jego żona Jadwiga po odziedziczeniu majątku po rodzicach rozszerzyli profil, a obecnie gospodarstwo prowadzi produkcję rolną na powierzchni ok. 310 ha. Zajmuje się uprawą zbóż ozimych i jarych, kukurydzy, rzepaku ozimego oraz bobiku oraz reprodukcją materiału siewnego pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, pszenicy jarej, owsa, jęczmienia jarego oraz bobiku. Od lat prowadzony jest także sad jabłoniowy, którego założycielem był Adolf Urbanek a kontynuatorem dzieła jest jego wnuk Andrzej, który unowocześnił produkcję, a sadownictwo stało się jego pasją i sposobem na życie. Andrzej Urbanek, wspólnie z Podkarpacką Destylarnią Okowity, stworzył też własną markę okowit – z własnych sadów (jabłka, gruszki, śliwki) oraz pól i upraw (pszenica, kukurydza, ziemniaki).
Debiut roku 2020 – producent ex-equo
Herbarius
Marka powstała w 2020 roku, jako efekt pasji do ginu Macieja Podhajnego. Wcześniej próbował wielu własnych receptur, zanim zlecił produkcję w Drake Distillery. Klasyczny Herbarius jest mieszanką 13 botaników, Herbarius Floral to kompozycja 17 botaników, w tym 10 różnych kwiatów, Herbarius Navy Strength to mocniejsza wersja klasycznej receptury, Dry jest bardziej pieprzny i bardziej cytrusowy, a Warming Orange to nuty korzenne i pomarańczowe. Każda partia to zaledwie kilkaset butelek z miedzianego alembiku, butelkowanie jest ręczne, całość pomyślana jako produkt kraftowy i luksusowy zarazem.
Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte (Polska), czy ktoś się orientuje gdzie mógłbym to kupić ?