Po raz kolejny prezentujemy najciekawsze polskie produkty roku – wódki, likiery, nalewki, okowity, whisky, rumy, giny. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę branych było 481 próbek różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi aż 80 (kolejno: 78 w 2023, 77 w 2022, 76 w 2021, 77 w 2020, 73 w 2019, 66 w 2018 i 68 w 2017 roku), co kolejny raz potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka i stabilna. Pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkim zakresie – nadsyłane konkursowe alkohole domowe. Próbek było znacznie mniej niż w rekordowych latach 2022-2023 roku, choć cały czas pojawiają się nowi producenci, to jednak widać, że pojemność sklepowych półek jest ograniczona, nie ma miejsca na setki nowych receptur każdego roku. Pomimo starań, w 2024 roku udało się spróbować tylko ok. 3/4 tego, co nowego w Polsce wyprodukowano. Szacuję, że na rynek trafiło ok. 650 nowych receptur (czasami dotyczy to znanych już od lat marek, ale np. z obniżoną mocą alkoholu, albo o zmniejszonej zawartości cukru). Przy tak ogromnej liczbie nowości trudno jest trzymać rękę na pulsie, zwłaszcza, że nie wszyscy nowi producenci przysyłają próbki do oceny.
Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.
Jak oceniano próbki?
Wartość | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 | Łącznie |
Liczba próbek 2017 | 5 | 3 | 8 | 23 | 22 | 32 | 51 | 64 | 89 | 21 | 318 |
Liczba próbek 2018 | 2 | 5 | 18 | 20 | 26 | 42 | 54 | 44 | 80 | 31 | 322 |
Liczba próbek 2019 | 3 | 1 | 4 | 12 | 15 | 19 | 45 | 51 | 113 | 31 | 294 |
Liczba próbek 2020 | 1 | 2 | 5 | 4 | 9 | 16 | 28 | 48 | 111 | 55 | 279 |
Liczba próbek 2021 | 2 | 5 | 8 | 17 | 22 | 32 | 63 | 119 | 209 | 99 | 576 |
Liczba próbek 2022 | 4 | 6 | 10 | 19 | 17 | 13 | 55 | 126 | 250 | 121 | 621 |
Liczba próbek 2023 | 9 | 6 | 4 | 4 | 20 | 31 | 55 | 101 | 262 | 147 | 639 |
Liczba próbek 2024 | 1 | 3 | 8 | 9 | 11 | 12 | 35 | 89 | 199 | 114 | 481 |
Wartość | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
2017 | 1,6% | 0,9% | 2,5% | 7,2% | 6,9% | 10,1% | 16,0% | 20,1% | 28,0% | 6,6% |
2018 | 0,6% | 1,6% | 5,6% | 6,2% | 8,1% | 13,0% | 16,8% | 13,7% | 24,8% | 9,6% |
2019 | 1,0% | 0,3% | 1,4% | 4,1% | 5,1% | 6,5% | 15,3% | 17,4% | 38,4% | 10,5% |
2020 | 0,4% | 0,7% | 1,8% | 1,4% | 3,2% | 5,7% | 10,0% | 17,2% | 39,8% | 19,7% |
2021 | 0,4% | 0,9% | 1,4% | 2,9% | 3,8% | 5,6% | 10,9% | 20,7% | 36,3% | 17,2% |
2022 | 0,6% | 1,0% | 1,6% | 3,1% | 2,7% | 2,1% | 8,9% | 20,3% | 40,3% | 19,5% |
2023 | 1,4% | 0,9% | 0,6% | 0,6% | 3,1% | 4,9% | 8,6% | 15,8% | 41,0% | 23,0% |
2024 | 0,2% | 0,6% | 1,7% | 1,9% | 2,3% | 2,5% | 7,3% | 18,5% | 41,4% | 23,7% |
Debiut roku 2024 – wódka czysta
Arcturus Rye Premium 40% (Salon Win i Alkoholi)
Zapach mączny i owocowy, delikatny. Są tu: śliwki, rodzynki, nutka miodowa i słodka mąka, wypieczona skórka chleba i delikatnie liście chrzanu. W ustach pełna, tłusta, mączna – czarne oliwki, wypieczona skórka chleba, lekka cierpkość. W finiszu nadal bardzo oleiście – czarne oliwki, jest lekki pieprz, ziele angielskie, słoność i dużo mocno wypieczonego żytniego chleba.
Debiut roku 2024 – wódka starzona
Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 4YO First Fill Merlot 43,4% (Manufaktura Luksusu)
Czteroletnia wódka, partia z pojedynczej beczki, z dębu francuskiego first fill po świeżo zlanym winie szczepu merlot. Zapach agrestu, śliwek, wiśni, delikatna nuta rumowa. Smak bardzo cierpki – biała porzeczka, agrest, ume, renkloda, morela. W finiszu dużo nut kojarzących się z Japonią – ume, soja, hoisin i suszone morele, figi.
Debiut roku 2024 – wódka gatunkowa
Kminkówka 40% (Cieleśnica 1835)
Piękny, intensywny, czysty zapach kminu. W tle lekka nuta cytrusów, skórki słodkiej pomarańczy. W smaku słodki kmin, może lekko nutka kopru, anyżu i pomarańczy. Finisz jest nieco pieprzny, a jednocześnie słodki, pozostaje w ustach wrażenie czekolady z pomarańczą, ale też słodkiego ciasta z kminkiem i ziół bardziej gorzkich, jak szałwia.
Debiut roku 2024 – wódka smakowa
Conopcia Special Edition dr Weed 40% (ICM)
Bardzo intensywny zapach konopi, czy po prostu marihuany. W tle delikatne nuty warzywne, zwłaszcza selera, trochę suszonej pietruszki, pasternaku. Znakomity, bogaty zapach. W smaku ziemistość, lekka cytrusowość, trawiastość, mięta, eukaliptus. Bardzo ciekawe i smaczne. W finiszu żywiczność, igliwie, tuja, pędy świerku, dziki jałowiec, mięta i eukaliptus, delikatna nuta słodka i oleista, orientalne olejki. Wspaniała wódka.
Debiut roku 2024 – gin
Gin Manufakturowy Kwiat Czarnego Bzu 40% (Old Polish Vodka)
Zapach wyrazisty, przyjemnie leśny, dużo igliwia, jałowca, zielone szyszki i cytrusowa nuta czarnego bzu, która pięknie się łączy z tym lasem. Nie ma tu w zapachu niczego egzotycznego, wszystko swojskie, można powiedzieć, że pierwszy gin o zapachu polskiego lasu – wiosenną porą, kiedy pojawiają się zielone pędy, kiedy po zimie wciąż las jest świeży i wilgotny. W smaku – ostry jałowiec, sosna, igliwie, tego należało oczekiwać po zapachu, do tego rześka kwasowość czarnego bzu, bardzo harmonijne. Finisz cierpki, nawet bardzo cierpki, jakby tu też dereń był, do tego zaskakująca nutka chmielowa, jak amerykańskie cytrusowe chmiele IPA. Jest ostry jałowiec, może też cięty korzeń imbiru. Świetny gin to serwowania z piwem imbirowym, albo… naszym swojskim piwem kozicowym.
Debiut roku 2024 – nalewka
Nalewka Agrestoporzeczka 32% (Zielona Antresola)
Niezwykle intrygujący zapach – agrestu i czarnej porzeczki, do tego lekko nuta mokka. Smak cierpki, ściągający, dużo owocu w ustach – tarnina, porzeczka, nuta kawowa i kakaowa. Podobnie finisz – kwaśna porzeczka, agrest, tarnina i kakao.
Debiut roku 2024 – absynt
Absinthe Verte 64% (Tessellis Distillery)
Destylacja 14 botaników, wśród nich: anyż zielony, koper włoski, bylica piołun, bylica pontyjska, lukrecja, jałowiec, hyzop, mięta pieprzowa, mirt cytrynowy, melisa, hyzop, krwawnik pospolity. Przyjemny, intensywny ziołowy zapach – tymianku, piołunu. W smaku dużo anyżu, pieprz, mięta pieprzowa i piołun. W finiszu dużo piołunu i tymianek, jakby też skórki gorzkiej pomarańczy, co daje wrażenie większej lekkości.
Debiut roku 2024 – likier ziołowy
Eliksir Leżakowany 22 Miesiące 45,3% (Wolf & Oak)
Wspaniały zapach ziół i pomarańczy, goryczka chmielowa, wędzone śliwki. W ustach dużo nut gorzkich – bardzo gorzkie pomarańcze, gorzka mięta, goździki. W finiszu dużo goryczki, goździków, chmielu i pomarańczy. Rozgrzewa.
Debiut roku 2024 – likier owocowy
Saturday Limoncello 30% (Saturday Makers)
Cytrusy i jałowiec oraz kardamon. Wspaniały, intensywny, bardzo naturalny zapach całych cytryn – skórki, soku, albedo. W ustach bardzo kwaśne, masa cytryny, ale pięknie dopełnionej jałowcem i kardamonem. Pierwsza klasa. Długi, kwaskowy, orzeźwiający finisz, a jałowiec jeszcze rześkość podbija.
Debiut roku 2024 – likier koktajlowy
Chopin Espresso Martini 18% (Polmos Siedlce)
Klasyczna receptura koktajlu na bazie wódki żytniej Chopin, likieru kawowego oraz kawy cold brew. Zapach dobrej kawy, smak lekki, rześki, mocno kawowy. Finisz lekki, kawowy, świetne koktajlowo.
Debiut roku 2024 – likier miodowy
Miodula Prezydencka 2019 kadź 26 40% (Mundivie)
Edycja prezentowa, z kieliszkami i w drewnianej skrzynce. Barwa wódki znacznie ciemniejsza niż inne Miodule Prezydenckie. Zapach miodu gryczanego, spadziowego. W smaku czekoladka, kakao i miód. W długim finiszu miód, śliwki, figi, daktyle – słodycz, ale zrównoważona.
Debiut roku 2024 – likier piwny
Porterówka Bałtycka 40% (Mariusz Trzeciak)
Zapach ciężkiego słodu, karmelu, delikatnie ziół. W ustach oleista, słodko-gorzka – kukułka, gorzka czekolada, piwo porter, tytoń. W finiszu nutka pikantna, korzenna, dużo goryczki, ale też słodowej słodyczy, ciężkie, smaczne, porterowe.
Debiut roku 2024 – likier kremowy
Adam Mickiewicz Likier o Smaku Kawy Cold Brew 15% (BZK Alco)
Zapach kawy z mlekiem, lodów kawowych, wypieczonego wafelka, czekolady z orzechami laskowymi. W smaku słodka kawa z mlekiem, śmietanka, toffi. W finiszu lody kawowe, wanilia, słodycz, ale nie nadmierna, delikatna mleczność.
Debiut roku 2024 – likier jajeczny
Dalkowski Advocaat na Rumie 15% (Henkell Freixenet Polska)
Przyjemny zapach wanilii i kogla-mogla. W smaku dobry adwokat i przyjemna nuta rumu, sporo wanilii, nie za dużo cukru. Przyjemny finisz – wanilia, rum, cukier, nuta jajeczna, ładnie połączone.
Debiut roku 2024 – okowita zbożowa
Okowita Jęczmienna 09/2024 44% (Probus)
W zapachu dużo słodkiego ziarna, nuty chlebowe, ale też kwiatowe oraz mlecznej czekolady, pralinek czekoladowych. W smaku gorzko-słodkie, dużo ziarna, ciemny chleb, pumpernikel, piwo porter. Finisz długi, masa nut czarnego chleba, kwasu chlebowego, chleb z rodzynkami, lekka nuta cytrusowa i ciemne piwo.
Debiut roku 2024 – okowita ziemniaczana
Ziemniak 2023 VR808 43% (Podole Wielkie )
Zapach rześki, kwaskowy, zielonego ogórka, mizerii, ze słodkawą nutą śmietanową oraz wyraźna ziołowość, egzotyczny bazar, sporo kardamonu w nosie. W ustach średnio oleiste, sporo rześkości ogórka, kopru, ale też słodyczy i pieprzności. W finiszu rośnie w ustach, te ziołowe, kardamonowe nuty niosą długo smak – jest tu też mięta.
Debiut roku 2024 – okowita owocowa
Okowita z Czarnej Porzeczki OPO/0 42% (Dyssov Mill Distillery)
Soczysty i czysty, kwaskowo-słodki zapach czarnej porzeczki. W ustach też czysta czarna porzeczka – lekko słodka, lekko cierpka, bardzo soczysta. Finisz bardzo długi, bardzo soczysty, 100% czarnej porzeczki. Lekko pikantne.
Debiut roku 2024 – destylat
OVII Geist Pomarańcza 12/2020 43,5% (Drake Distillery)
383 butelki. Zapach skórek pomarańczy w alkoholu, delicji pomarańczowych, keksa z pomarańczą i lekka goryczka albedo. W saku gorzkie skórki, albedo, grejpfrut, dużo gorzkości. Finisz mocno oleisty, dużo skórek cytrusów – grejpfrut, pomarańcza i wanilia.
Debiut roku 2024 – bierbrand
Rowing Jack Rum Cask 2021 50% (Podole Wielkie)
18 miesięcy leżakowania w beczce po rumie. Zapach cytrusowy, chmielowy, delikatna owocowa słodycz, pomarańcze, ale głównie rześkość. W smaku słodkie pomarańcze, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, mirabelki, renkloda, brzoskwinia. Finisz słodko-cierpki – tytoń, ale też brzoskwinie i morele, chmiel i goryczka, słodki słód, koper, odrobina anyż. Znakomite.
Debiut roku 2024 – rum
Rum Bursztynowy Wrocławski 55% (Wrocławskie Studio Alkoholi)
Zapach wytrawnej czekolady z orzechami laskowymi i suszonych orzechów włoskich, suszonych moreli, nuta kokosa. Smak bardzo przyjemny – dużo orzechów i wytrawnej czekolady, nugat. W finiszu orzechy, ale też cierpkie owoce – kwaskowe jabłka i cytrusy oraz ostrzejsze nuty tytoniowe, a do tego równoważąca nutka miodowa. Smaczny, ciekawy rum.
Debiut roku 2024 – rum
Rum Bursztynowy Wrocławski 55% (Wrocławskie Studio Alkoholi)
Zapach wytrawnej czekolady z orzechami laskowymi i suszonych orzechów włoskich, suszonych moreli, nuta kokosa. Smak bardzo przyjemny – dużo orzechów i wytrawnej czekolady, nugat. W finiszu orzechy, ale też cierpkie owoce – kwaskowe jabłka i cytrusy oraz ostrzejsze nuty tytoniowe, a do tego równoważąca nutka miodowa. Smaczny, ciekawy rum.
Debiut roku 2024 – whisky
Whisky Double Cask no 2 WA 6 2017 46% (Veles Distillery)
Beczki dziewicze z amerykańskiego dębu i trzy lata po rumie z Wenezueli, butelkowanie 2024. W zapachu banany, słodka wanilia, kokos, kukurydza, zioła. W smaku delikatna ziołowość, słodycz bourbona, banany. W finiszu banany, truskawki.
Debiut roku 2024 – innowacja ex-equo
Okowita Marchewkowa 50% (Wolf & Oak)
Rzadka na świecie próba destylacji marchwi, pierwsza komercyjna w Polsce. Piękny, słodki zapach marchwi, nutka kwiatowa, pudrowa. W smaku marchew, pietruszka, ziemistość, natka. W finiszu gorzka marchew, pietruszka, natka.
Debiut roku 2024 – innowacja ex-equo
Wrzos Śliwowica Wędzona Affumicato 2022 50% (Destylarnia Ustrońska)
Klasyczna ustrońska śliwowica z dodatkiem macerowanych w niej wędzonych śliwek. W zapachu przede wszystkim dużo soczystych, słodkich, dobrych śliwek, śliwka wędzona też jest, ale nie nachalnie, w tle, do tego wrażenie przypraw korzennych. W smaku ładnie zbalansowana – wędzona śliwka bardzo wyraźna, ale czuć też znakomity śliwkowy destylat. Macerat dał charakter świąteczny, jak susz wigilijny. Finisz długi i w nim powraca myśl o przyprawach korzennych, piernikach. Nie czuć wysokiej mocy alkoholu.
Debiut roku 2024 – tradycja ex-equo
Franca Agrest 17,5% (KPRM)
Zapach przyjemny i dość intensywny – dużo agrestu, świeżego z krzaka i suszonego, ale też hibiskus i jakby suszona czerwona papryka. Smak kwaśny, rześki – agrest i może papierówka. Soczysty, przyjemny, kwaśny finisz. Wytrawna nalewka, która też dobrze się będzie komponować z lodem i wodą sodową.
Debiut roku 2024 – tradycja ex-equo
Brandy Jabłkowe 45% (Smarduch Family Distillery)
Dwa lata leżakowania, alkohol najpierw trafił do beczki akacjowej, w której wcześniej leżakowała nalewka pigwowa, a następnie do beczki z amerykańskiego dębu, w której wcześniej leżakowała nalewka z czarnej porzeczki. Zapach intrygujący – słodkie i cierpkie owoce, śliwki, kwaśne jabłka, ale też porzeczki, czy agrest. Zwłaszcza czarna porzeczka jest tu mocno wyczuwalna i daje słodko-cierpkie, bardzo przyjemne nuty. Są też aromaty miodu, wyraźnie pigwy. W ustach cierpka, z charakterem – agrest, porzeczka, kwaskowe jabłka, renklody, ale też tytoń. Są nuty waniliowe, bakaliowe, ale też kwaskowych pomarańczy. Mimo wyczuwalnej mocy alkoholu jest w strukturze jak wytrawny likier. W finiszu wciąż dominuje porzeczka, jest nutka korzenna, jakby ziela angielskiego, imbiru. Rozgrzewa. Bardzo ciekawa propozycja.
Debiut roku 2024 – tradycja ex-equo
Machandel 45% (On Spirit)
Zapach jałowca, cytrusów, miodu, imbiru. W smaku dużo imbiru i bardzo dużo jałowca, żywicy, igliwia. Bardzo lekkie. Finisz długi – jałowiec, zielone szyszki, igliwie, bardzo żywiczne, bursztyn. Tak mógł smakować kiedyś gdański Machandel, trunek już niemal zapomniany.
Debiut roku 2024 – tradycja ex-equo
Sublimat Winny Mikołaja Kopernika 32% (Mazurskie Miody )
Mazurskie Miody i Bogdan Piasecki postanowili odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Mikołaja Kopernika, który poza tym, że był astronomem, to był także lekarzem. W jego oryginalnej recepturze są: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran dał piękny bursztynowo-żółty kolor. Aromat jest złożony i bardzo elegancko poukładany, jest w nim miodowa słodycz, jest wyraźny, choć nie dominujący cynamon oraz goździki – nuty korzenne, piernikowe, jednak subtelne. Jest dużo nut winnych, kwaskowych i ziołowo-korzennych, wermutowych. Są też w aromacie wspomniane jagody. Smak na pozór lekki, ale intensywny – dużo piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz), kwaskowość winogron, suszona śliwka, jabłka, susz wigilijny, figi, daktyle. Finisz długi, korzenny, sporo pieprzu i goździków, gałka muszkatołowa, ale też cierpko-słodki smak soku jabłkowego, a i wędzona śliwka. Znakomity likier, chyba Kopernik by pozazdrościł Bogdanowi Piaseckiemu tych ingrediencji.
Debiut roku 2024 – domowa receptura
Himbeergeist 2023 44% (Gary1966)
Destylat malinowy. Wspaniały, czysty zapach malin, nic nie czuć alkoholu, tylko owoce. W ustach także „czysta” malina – lekko kwaskowa, lekko pudrowa, tu mocno dojrzała, czyli delikatnie słodka. W finiszu owoc, ale też lekka goryczka pesteczek i alkohol już wyczuwalny.
Debiut roku 2024 – destylarnia
Mordo
Firmę założyło trzech szkolnych kolegów z Krakowa. Sercem destylarni są dwa miedziane alembiki – Ewa i Adam – dostarczone na zamówienie przez serbskiego producenta – DES Subotica. Każdy z nich ma pojemność 200 l i wyposażony jest w kosz infuzyjny. Adam posiada dodatkowo czteropółkową kolumnę, co pozwala odbierać destylat czystszy i z wyższą mocą. W 2023 roku stworzyli markę Float, pod którą w kwietniu 2024 zadebiutował klasyczny London dry gin, będący podstawowym produktem w ofercie Mordo Destylarnia. Kolejny produkt w linii Float to bardzo limitowana edycja ginu The Grapest, z dodatkiem macerowanych już po destylacji winogron szczepu zweigelt, zebranych w podkrakowskiej Winnicy Nastroje.
Debiut roku 2024 – destylarnia
Port Puck
Aparat zainstalowano w grudniu 2023 roku, zrobiony na zamówienie w niemieckiej firmie Adrian Edelbrände GmbH (Adolf Adrian Grossheubach). Jest tu miedziany zbiornik na 300 l z hełmem, kosz na botaniki, dwie kolumny po cztery półki, deflegmator, katalizator, dwie chłodnice. Ponieważ do tego samego właściciela należy browar w centrum Pucka, destylarnia korzysta z kadzi zaciernej i fermentatorów browaru. W sierpniu 2024 roku wprowadzili do sprzedaży pierwsze produkty: rum biały i ciemny, okowitę z pszenicy oraz bierbrand z własnego piwa, bo maja też browar w Pucku. Z końcem 2024 roku wprowadzili kolejne okowity, plany są bardzo szerokie, obejmują także whisky i inne destylaty starzone we własnej leżakowni.
Debiut roku 2024 – destylarnia
Winnice Jaworek
Destylarnia należąca do znanego winiarza, wyposażona w aparat Kote ze zbiornikiem 150 l i czteropółkową kolumną. Odbierają ok. 50 l z mocą 80-82%. W 2022 roku zaczęli po raz pierwszy destylować wina i wytłoczyny. Destylowane są wina białe i czerwone. Testują kilka różnych beczek – po pinocie, po winie miodowym, głównie po swoich winach, są też na potrzeby destylatów nowe beczki z francuskiego dębu po 225 l. W 2024 roku zadebiutowała Okowita Winna o mocy 43%.
Debiut roku 2024 – producent
hBp Likvor
Producent nalewek z Pniew, twórcą receptur jest Jan Budka, specjalność to nalewki i likier z derenia. Opracowali innowacyjną technologię, polegającą w szczególności na wprowadzeniu procesu mrożenia owoców przed maceracją, opracowaniu prototypu zbiornika, w którym za mieszanie odpowiada system przepływowy, a nie, jak w sposobie tradycyjnym, mieszadła mechaniczne oraz wdrożeniu wstępnej filtracji maceratu. Pozwoliło to na wprowadzenie udoskonalonych nalewek pod względem smakowym, sensorycznym i odżywczym.
Debiut roku 2024 – producent
Secret Spirits
Firma założona przez dwóch warszawiaków z myślą o produkcji ginu. Przez ponad trzy lata trwały prace nad ostateczną formułą i recepturą flagowej marki 521 Warsaw Dry Gin. To nowoczesny gin dla Warszawy wymyślony, wykreowany i wyprodukowany w Warszawie nad Wisłą. W planach są kolejne receptury ginów.
Debiut roku 2024 – marka
Arcturus
Marka wódek czystych żytnich i ziemniaczanych, która powstaje dla sklepów Salony Win i Alkoholi. Zadebiutowała w 2024 roku. To wódki z segmentu super premium, Arcturus w wersjach: Rye, Rye Premium i Potato.
Debiut roku 2024 – marka
Czysta Odwaga
W 2024 roku na polskim rynku alkoholi zadebiutowała firma BB Spirits z marką Czysta Odwaga. Pierwsze produkty to: wódka ziemniaczana, gin z polskimi botanikami oraz kolekcja nalewek – z pigwą, wiśnią, rabarbarem i mirabelką w roli głównej.
Debiut roku 2024 – marka
ØL’SØN
Koncepcyjna marka ginu stworzona w 2024 roku przez Gothic Angels Distillery, rzemieślniczy mikroprojekt z Torunia. Receptury stworzył Michał Olszewski. Gin dostępny jest w trzech wersjach: London Dry z aromatycznymi ziołami, Pink Gin z aromatyczną wiśnią i grejpfrutem oraz Blue Lilac Gin, pierwszy na świecie niebieski gin z dodatkiem pięknego i aromatycznego kwiatu bzu. Zwracają uwagę znakomicie dopracowane butelki, przypominające apteczne flasze.
Debiut roku 2024 – marka
Maxym Luxury
Firma Maxym Group zadebiutowała w 2024 roku na rynku wódki czystej, wprowadzając pod marką Maxym Luxury wysokiej klasy wódki ziemniaczaną i pszeniczną.