Destylarnia powstała w 1830, razem z browarem i jest ostatnią czynną gorzelnią w Kolonii. Teraz firmą zarządza szósta generacja rodziny Sünner. Obecnie produkują kilka rodzajów piw, a także: wódkę, korn, gin, waholder, gorzkie likiery. Są to małe partie i poza Kolonią firma praktycznie nie jest znana. Ich produktów miałem okazję próbować podczas wizyty w destylarni, a także w ich firmowym lokalu Walfisch w centrum Kolonii.
Oto wrażenie z degustacji niemal pełnej gamy produktów firmy Sünner:
Sünner Vodka No 260 (43%)
Wódka pszeniczna jest unikatowa, leżakowana w tankach z płytami srebra, z dodatkiem soli z podziemnego słonego jeziora Bad Essen. To jedyne na świecie jezioro, gdzie sól jest w stanie płynnym, 800 m pod ziemią, 200 km na północ od Kolonii. Ten sam pszeniczny spirytus jest wykorzystywany do produkcji waholder i ginu. Aromat mleczno-śmietankowy, słodki, jak skondensowane mleczko. W ustach nadal mlecznie, lekki posmak naftaliny. Dobra, delikatna wódka, bardzo charakterystyczna, smak zawdzięcza lokalnej odmianie pszenicy.
Sünner Dry Gin No 260 (43%)
Produkowany od 2013 roku. Składniki redestylowano w małym miedzianym aparacie – m.in. jagody jałowca, lawendę, skórki cytryny i gorzkiej pomarańczy. Aromat lekko kwiatowy, dużo jałowca, bardzo łagodny. W ustach słodki, kremowy. W finiszu nutka pieprzna.
Sünner Sinner Strength (57,3%)
Gin klasy Premium. Te same składniki co w ginie No 260, a dodatkowo aframon, czyli rajskie ziarno. Numerowane butelki, podana data produkcji, podwyższona moc. W nosie dużo jałowca, lawenda, pieprz, cytrusy. W ustach wyrazisty, lekko piekący, rozgrzewający, w finiszu – kardamon, imbir, gałka muszkatołowa i cynamon.
Sünner Kräuter No 260 (32%)
Likier ziołowy, wśród składników są m.in.: tatarak, galangal, chleb świętojański, ostryż cytwarowy, trawa tygrysia, chmiel, herbata lapacho, gorzkie pomarańcze, mandarynki. Aromat słodki, w stylu włoskiego amaro, bardzo wyczuwalna skórka pomarańczy, w ustach bardzo delikatny, słodko-gorzki. Z posmakiem karmelu.
Sünner Akrobat (32%)
Robiony według starej receptury, skład podobny do Sünner Kräuter, ale bez przypraw egzotycznych. Likier ziołowy, w aromacie: tymianek, cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, w smaku werbena, syrop piniowy.
Sünner Feiner Korn (32%)
Klasyczny korn destylowany w starej kolumnie z pszenicy, przez krótki czas leżakowany w dębowych beczkach. Delikatny, śmietanowo-kremowy posmak, jak lody pistacjowe.
Sünner No 1 Feiner Weizbrand (38%)
Również korn z pszenicy leżakowany w dębowych beczkach. W aromacie orzech laskowy i wanilia, w smaku też orzech laskowy, delikatnie dębina.
Sünner Wacholdergeist (38%)
Klasyczna niemiecka jałowcówka, w starym stylu. Bardzo delikatny aromat jałowca, odrobina grejpfruta. W ustach śmietana i jałowiec, piękny, choć lekko pikantny, w finiszu czarny pieprz.
Sünner Gespritzer (32%)
Likier na bazie kornu, z dodatkiem gorzkich ziół, ale nie ciekawie się to razem łączy, jest bezpłciowy.
Sünner Granatapfel Ice (25%)
Nie wiem czy to faktycznie granat i mięta, bo czuję czerwone porzeczki, także maliny czy truskawki. Nie jest to dobre.
Sünner Limoncello (17%)
Kwaśne, orzeźwiające, ale smak jest mało naturalny.