Podczas wizyty w destylarni Bran, w miejscowości Mărtineşti, kilka kilometrów za Satu Mare i 25 km od granicy z Węgrami, miałem okazję próbować ich wybitne destylaty owocowe, robione w małych partiach, z niezwykłą starannością, czego efekty od razu czujemy w kieliszku. Miałem okazje próbować ich sześciu destylatów oraz trzy likiery, a oto wrażenia z tego mile spędzonego czasu w towarzystwie właścicielki destylarni, Ioanny Bran.
Bran Palinca de Prune (50%)
Destylat z lokalnych śliwek odmiany Stanley, wydrylowanych z pestek. Głęboki, wyrazisty aromat i smak słodkich śliwek, z bardzo śliwkowym finiszem. Poza śliwkami w ustach pozostaje słodycz miodu, nie czuć drożdży ani żadnych złych frakcji. Moc także wydaje się być optymalna, pozwala rozwijać się w kieliszku aromatom.
Bran Rachiu de Prune (37,5%)
Śliwowica dużo jaśniejsza niż Palinca de Prune, znacznie krócej leżała w beczkach, aromat jest jednak rześki, śliwkowy. W ustach bardzo delikatna, słodka, naturalnie owocowa, szkoda, że tak obniżono jej moc.
Bran Palinca de Pere (40%)
Okowita z gruszki Williamsa, ponad dwa miesiące w beczce z rumuńskiego dębu. Cudowny, słodki aromat. W ustach słodko-cierpka, bardzo długi i przyjemny finisz, zupełnie inna niż węgierskie destylaty z gruszek, bardziej szorstka, ale też z dłuższym finiszem.
Bran Palinca de Caise (40%)
Ta okowita ma aromat wyraźnie morelowy, wydestylowana została z rumuńskiej moreli, smak też morelowy, delikatny. Najlepsza morelowica w moim życiu, dzięki usunięciu pestek, jest sam miąższ owocu w ustach.
Palinca de Capsuni (40%)
Niebywała okowita z truskawek, a region słynie z najlepszych w kraju truskawek. W ustach jest świetny smak truskawek, aromat też truskawkowy. Bardzo słodkie, ani jednej pesteczki. Niesłychanie długi i przyjemnie truskawkowy finisz.
+
Palinca de Gutui (40%)
Okowita wydestylowana z pigw i z pigwowca. W nosie bardzo pigwowa, miodowo-kwiatowa, w ustach słodko-cierpka, z finiszem nawet lekko gorzkim, poza tym posmak jabłek i śliwek.
Bran Samaro (40%)
Ziołowy likier na zbożowym alkoholu, w smaku dużo cytrusów, pomarańcze, grejpfruty, poza tym śliwki, tymianek, goryczka, piołun. Zestawiony z 50 różnych roślin z terenu Rumunii. Nazwa jest akronimem słów Satu Mare Romania, czyli wskazuje na lokalizację destylarni Bran.
Bran Afinata (30%)
Likier owocowy na zbożowym alkoholu – wiśnia i jagoda – delikatne, nie za słodkie, bardzo dobre do kawy czy deserów.
Bran Visinata (30%)
Wiśniówka na zbożowym alkoholu, dla mnie zbyt słodka, choć ma przyjemny, naturalny aromat wiśni. Do deserów.