Zestaw degustacyjny En Backs Snaps to 12 buteleczek po 0,05 l, sześć smaków, każdy jest powtórzony dwa razy. Sprzedawany w gustownej małej skrzyneczce, producentem jest szwedzka firma Granqvist Beverage House z Tidaholm, która w ten sposób promuje swoje produkty.
Firma Granqvist Beverage House AB powstała w 1983 roku jako agencja szwedzkiego monopolisty na rynku alkoholi, czyli Vin- & Sprit. Po wejściu Szwecji do Unii Europejskiej w 1995 roku rozpoczęli działalność jako niezależny importer, a potem także producent alkoholi. Obecnie mają oddziały w Norwegii i na Islandii.
O oto wrażenia z degustacji sześciu trunków z zestawu, każdy o mocy 35%.
Annebergs Kornbränvin – klarowny, przypomina niemiecki korn, zarówno w smaku, jak i aromacie – ziarnistym. Jest tu nuta anyżu i kminku, a także posmak naftaliny.
Fäbodsnaps – sznaps łąkowy w tłumaczeniu na polski, ma aromat traw, polnych kwiatów i ziół. W procesie maturacji dodano anyż i koper włoski, doprawiono także miodem, któremu alkohol zawdzięcza barwę. W ustach bardzo anyżkowy, ale czuć także rumianek, czarny bez i fiołki oraz miód wielokwiatowy. Trochę to za bardzo mdłe.
Hirkum Pirkum – dodano: dziurawiec, miód i sherry. Barwa miodowa, aromat bardzo dziurawcowy, do tego jeszcze czarna herbata i cukierki lukrecjowe. W ustach słodko, przyjemnie, czuć dodatek sherry i miodu.
Västgötasnaps – regionalny szwedzki likier, z dodatkiem wiśni i porzeczki, barwa pomarańczowo-miodowa. W aromacie głównie wiśnie, w ustach – niestety – dużo pestek, nieprzyjemny posmak migdałowy.
Smålandssnaps – regionalny trunek, macerowane są: anyż, koper włoski, tymianek i czarny bez. Koper i anyżek dominują nad aromatami, w ustach pojawia się także orzech laskowy, czekolada, czereśnia, słodka herbata.
Västkustsnaps – regionalny trunek z dodatkiem: owoców dzikiej róży, tarniny i jeżyny. Aromat bardzo owocowy, smak przyjemny, także owocowy, ale w finiszu dochodzi gorzka czarna herbata.