Degustacje, Spirits
degustacje, mezcal

Degustacja mezcali El Jolgorio

Degustacja mezcali El Jolgorio

Udostępnij:

Firma Agave de Cortes prezentuje niestarzone mezcale od różnych drobnych producentów z wiosek Zapoteca w regonie Oaxaca, którzy obchodzą swoje święto mezcalu – Jolgorios. W zamyśle kolekcja ma pokazać różnice w stylu destylacji pomiędzy wioskami: Santiago Matatlán, La Compañía Ejutla, San Luis del Rio i San Baltazar Guelavila. Wszystkie mezcale są dwukrotnie destylowane w małych miedzianych aparatach, czy wręcz kociołkach. Agawy są tradycyjnie opalane w drewnem w celanych piecach, a fermentacja odbywa się na powietrzu. Pełna kolekcja to dziewięć bardzo odmiennych mezcali. Firma Agave de Cortes ma także drugą podobnie pomyślaną serię mezcali – Nuestra Soledad.


Próbowałem trzech mezcali z serii El Jolgorio w specjalizującym się w meksykańskich trunkach barze La Parilla w Uppsali.

Mezcal el Jolgorio Cuixe (47%) producentem jest Gregorio Jarquina z Santiago Matatlan, z 2012 roku, tylko 290 butelek, 100% agawy cuixe silvestre. Aromat ziemisty, ale delikatny, lekko landrynkowy, ale jest tu też nuta awokado. W ustach bardzo słodki, bardzo delikatny – owoce liczi ananas, miód, trochę dymu.
4.5/5

SONY DSC

Mezcal el Jolgorio Espadin (47,8%) producentem jest Ignacio Parada z Santa Maria Zoquitlan, rok 2012, 2080 butelek, 100% agawy espadin silvestre. Aromat ziemisty i dymny. Smak delikatny – pieczone ziemniaki, bataty, owoce liczi.
4/5

SONY DSC

Mezcal el Jolgorio Pechuga (47,5%) producentami są Valentin Cortes i Gregorio Jarquin z Santiago Matatlan, rok 2012, 550 butelek, 100% agawy espadin silvestre. Aromat niezwykle delikatny, trochę mineralny, trochę bardzo niedojrzałych skórek winogron, trochę dymu i ziemistości. W ustach kapitalny – gencjana, bekon, mocny przypieczone w ognisku ziemniaki, może nawet solona, wędzona ryba. Przy czym wszystko to ładnie skomponowane, żadne tony się nie narzucają, są stonowane, całość przyjemna, pozostaje posmak wędzonej ryby.
5/5

SONY DSC

Powiązane artykuły

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.