Degustacje, Spirits
degustacje, okowita

Degustacja Okowity Babuni

Degustacja Okowity Babuni

Udostępnij:

Henkell Polska wypuścił trzy rocznikowe okowity, naturalne destylaty z: śliwki, moreli i gruszki williamsa, wszystkie w eleganckich karafkowych butelkach, które nawiązują stylistycznie do Nalewki Babuni, ale też opakowanie lokuje produkt od razu w kategorii premium. Piękny jest zwłaszcza korek ze srebrnym medalionem. Na butelkach są jedynie zawieszki, po wypiciu okowity karafka doskonale nada się do własnych nalewek. Można także eksperymentować z nalewkami na tych okowitach, np. dodając trochę tych samych owoców, ale suszonych.


A oto moje wrażenie z degustacji trzech okowit.

Okowita Babuni Śliwka 2015 (45%)
Aromat bardzo delikatny, jednocześnie wyraźnie śliwkowy. Smak słodko-gorzki, za mocno czuć pestkę. Wyraźne są nuty spirytusowe. W finiszu zaskakuje… gruszką. Smak jest klasyczny dla polskiej śliwowicy, tylko okastrowanej z „pazura” 72% i brakuje mi słodyczy dojrzałego owocu. 3/5

okowita-babuni-sliwka-2015

Okowita Babuni Morela 2016 (45%)
Aromat jest mało udany – lakier, fermentacja, spirytus, oczywiście są i morele. Smak pozytywnie zaskakuje, zwłaszcza ta nieoczekiwana ziołowa nuta (rozmaryn?). Dużo morelowej słodyczy. Czuć także w ustach fermentację, ale tu jest to przyjemne, w finiszu też odrobina pieprzu, skórzastość. Byłaby to bardzo dobra okowita, gdyby dopracować profil aromatyczny. 3/5

okowita-babuni-morela-2016

Okowita Babuni Gruszka Williamsa 2016 (45%)
Aromat delikatny, nie koniecznie gruszkowy, najbardziej wyczuwalne są tu poziomki. W ustach owszem, gruszki, ale nie Williamsa – soczyste, ale nie nazbyt dojrzałe klapsy, czuć też pestki. Brakuje słodyczy gruszek Williams. Całościowo okowita robi dobre wrażenie, pije się ją bardzo przyjemnie, ale trzeba pogodzić się z pektynami, których jest dużo oraz nutami politury i fermentacji. Mi to w okowicie nie przeszkadza, przedgony jednak są wyraźne. Być może przy kolejnych rocznikach warto wykroić ogryzek przed fermentacją. 3.5/5

okowita-babuni-gruszka-williamsa-2016

 

 

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.