Degustacja owocowych okowit z Tsinandali

W Tsinandali, niedaleko Telavi, mieści się wspaniała posiadłość ziemska, zatopiona w wielkim ogrodzie, obecnie muzeum – dom gruzińskiego bohatera, pisarza, Aleksandra Chavchavadze (1786-1846). Był dyplomatą na dworze carycy Katarzyny II, a także generałem w carskiej armii, w latach 1813-1815 uczestnikiem wojen z Napoleonem. Zajmował się także gruzińskim dziedzictwem kulturowym, był poetą romantycznym, tłumaczem na gruziński m.in. Puszkina czy Woltera. Był jednak także winiarzem. Robił wina z własnych winnic, w tradycyjny gruziński sposób, w kvevri. Jako pierwszy w Gruzji zaczął butelkować wina – zachowało się do dziś kilka, odkrytych przy okazji renowacji piwnic, starych butelek (m.in. pierwsza, z 1839 roku). Jego winnice wciąż są wykorzystywane.


Oprócz win produkowane są tu owocowe okowity i chacha. Miałem okazję próbowania trzech wyrobów i chętnie podzielę się wrażeniami.

Tsinandali Plum (42%)
Wspaniały aromat owocu. Czysty, w ustach też sama śliwka. Dziw, że można uzyskać tak czyste aromaty destylując w małym kotle ogrzewanym na ogniu. 5/5

Tsinandali Chacha Rkatsiteli (42%)
Rześki aromat, ale ma niestety nudny posmak słonecznika i spalenizny. Finisz jest ostry. Tu nie udało się tak ładnie rozdzielić frakcji i wychwycić serca destylatu 2.5/5

Tsinandali Peach (42%)
Aromat bardzo przyjemny, smak też zupełnie niezły, choć z octową nutką fermentacji. Do mistrzostwa śliwowicy daleko. 3/5

Podsumowując, widać jak trudno jest trzymać jakość przy destylacji na otwartym ogniu, bez żadnej aparatury komputerowej. Śliwowicy nie powstydziliby się najlepsi, a chacha smakuje jak każda inna kupowana przy drodze.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.