Degustacja Rage Whisky

10 maja w barze Max w Warszawie odbyła się degustacja trzech whisky butelkowanych przez poznańską firmę Stilnovisti pod marką Rage. To edycje single cask, które przygotowano w celu popularyzacji whisky w Polsce. Wyboru beczek dokonał Colin Hampden White, wyróżniony niedawno tytułem Keeper of the Quiach, redaktor magazynu „Whisky” i redaktor naczelny „Whisky Quarterly”.


Firma Stilnovisti zajmuje się inwestowaniem w rynek w whisky. – Nie trudno jest znaleźć dobrą whisky, ale to naprawdę trudne by znaleźć ciekawą whisky w atrakcyjnej cenie, a oto chodzi inwestorom. Nie kupujemy whisky dla koneserów, ale dla osób, które chcą jak najwięcej zarobić na odsprzedaży beczki po upływie kilku lat. Dlatego moja praca polega na próbowaniu tych samych whisky w różnym wieku, z różnych beczek, by wiedzieć, w jakim kierunku będzie szedł proces starzenia, czy ta whisky będzie nabierała wartości. Nawet w najbardziej renomowanych destylarniach są bardzo dobre i bardzo słabe beczki – mówił Colin Hampden White.

Colin Hampden-White-001
Degustowane whisky to: Rage Girvan 9YO (65,1%) – grain whisky, single cask z beczek po bourbonie, oferowanych jest 258 butelek; Rage Islay 8YO (60,5%) – single malt, single cask z beczki po bourbonie, 120 butelek; Rage Peatside (63,2%) – mieszanka czteroletnich maltów, double wood, pierwsze trzy lata w beczkach po bourbonie, rok w beczce po maderze, 490 butelek.
Dotychczas ukazało się siedem edycji whisky Stilnovisti. – Planujemy poszukać czegoś starszego do kolejnych butelkowań, ale koncentrujemy się na rynku inwestycyjnym, nie na tym żeby być niezależnym bottlerem – powiedział Colin Hampden White.

Rage Girvan 9YO (65,1%) grain whisky, single cask z beczek po bourbonie, 258 butelek, jasna słomkowa barwa, łzy cienkie, szybkie, gęste. W nosie: kwiaty, słoma, zielone jabłka, banany, pudrowy, perfumowy zapach, nieco lakieru, toffi. W ustach egzotyczne owoce – ananas, papaja, melon, arbuz, bardzo rześko. Finisz bardzo krótki i mocno przeniknięty przez beczkę. Po dodaniu wody aromat jest zdominowany przez butterscotch i banany, w ustach pojawiają się bardzo słodkie elementy – toffi, karmel, ale też sól – słone paluszki. Zachowuje przyjemną rześkość. 2/5

Rage Girvan 9YO

Rage Islay 8YO (60,5%) single malt, single cask z beczki po bourbonie, 120 butelek, z Caol Ila, jasna barwa, bardzo gęste i smukłe łzy. W aromacie nuty apteczne, dym, smoła, ale też sporo słodyczy – dojrzałe gruszki, pigwa, mango. W ustach dużo słodyczy – bardzo dojrzałe owoce i miód, poza tym sól i dym, także nuty medyczne, jodyna. Finisz krótki, zdominowany przez sól i jodynę. Po dodaniu wody dochodzą nuty ziemiste i mineralne. W ustach na pierwszym planie jest słodycz, już nie tylko dojrzałych owoców, także powideł i toffi. 1.5/5

Rage Islay 8YO

Rage Peatside (63,2%) mieszanka czteroletnich maltów, podstawę stanowi Laphroaig, double wood, 490 butelek, pierwsze trzy lata w beczkach po bourbonie, rok w beczce po maderze, barwa ciemnego złota zmieszanego z rdzą, łzy cienkie, bardzo gęste. Jest złożona z whisky z Islay. W aromacie zdecydowanie za dużo toffi, która przykryła torf i wiśnie, cytrusy, kwiaty. W ustach także dużo karmelu, mimo tylko roku jest też bardzo wyraźny wpływ beczki po maderze, która nadała charakteru typowego dla wina. Po dodaniu wody dochodzą aromaty śliwek, chowa się ten uporczywy zapach toffi. Smak dość słodki, zmieszany z cierpkością, z jodyną, z dymem, z grzanką. Mimo młodego wieku jest to najbardziej złożona whisky w tym zestawie. Finisz jest przyjemny – słodycz i dym. 2/5

Rage Peatside

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.