Degustacje, Spirits
degustacje, rakija

Degustacja rakiji Šurlan

Degustacja rakiji Šurlan

Udostępnij:

Bracia Darko i Dejan Šurlan, wspierani przez ojca, pana Nenada, prowadzą destylarnię w miasteczku Novi Kozarci na północy Wojwodiny, blisko granicy z Rumunią i Węgrami. Do rodziny należy 5 ha sadów, co daje owoce na ok. 70% produkcji. Robią rakije z własnych moreli, pigwy i gruszki Williamsa, skupują natomiast śliwki i winogrona. Firma działa od 2009 roku, choć rodzinne tradycje produkcji rakiji są znacznie dłuższe. Obecnie destylarnia mieści się w dużym starym budynku z lat 60. na przedmieściach Novi Kozarci, który kupili w 2011 roku. Zainstalowano tu dwa miedziane alembiki po 300 l, w plastikowych zbiornikach odbywa się fermentacja.


Miałem okazję gościć w destylarni i degustować ich wyroby.

Šurlan Kajsija (42%) średnio aromatyczna i dość nijaka w smaku, brakuje jej kwiatowego aromatu typowego dla moreli. Poniżej przeciętnej.  2/5
Šurlan Vijlamovka (42%) również poniżej przeciętnej, mało aromatyczna, na dokładkę w ustach gorycz zamiast spodziewanej słodyczy tak typowej dla gruszek odmiany Williams.  2/5
Šurlan Dunja (42%) leżakowała w dębie (co nie jest typowe) i jest mieszanką dwóch serbskich odmian pigwy – leskovačka i vranjačka. Beczka dała złotawy kolor, ale przekazała niewiele aromatów. W nosie bardzo wyraźnie czuć słodko-kwiatowy aromat charakterystyczny dla pigwy. Ale na tym dobre wrażenia się kończą. Smak jest mało przyjemny, przebija terpentyna.  1.5/5
Šurlan Jabuka (42%) ma intensywnie jabłkowy aromat (zielone jabłuszko), orzeźwiający smak, jednocześnie słodki, zapewne jest to mieszanka odmian jabłek kwaśnych i słodkich.  4/5
Šurlan Med (32%) nietypowy jak na Serbię, bo na destylacie zbożowym, nie na pigwowicy czy śliwowicy. Smak nie za słodki, aromat miodu lipowego.  3.5/5

Firma produkuje też czystą wódkę zbożową i starzoną w beczkach śliwowicę, nie próbowałem ich jednak. Ogólne wrażenie – bez zachwytu, godna polecenia jest tylko jabłkowica.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.