Degustacja rumów w St. Charles Exchange

To już ostatnia z serii opisywanych przeze mnie degustacji w barze St. Charles Exchange w Louisville. Tym razem jest to krótka przygoda z białymi rumami, markami w Polsce mało znanymi.


Banks (43%) to blend z Singapuru, będący mieszanką 21 rumów z sześciu destylarni i z pięciu wysp: Trinidadu, Jamajki, Gujany, Barbadosu i Jawy. Nosi imię Sir Josepha Banksa, który opłynął świat na statku The Endeavour. Czuć w nim arrack z Jawy, ale przede wszystkim zdominowany jest przez ciężki industrialny jamajski styl, o intensywnym aromacie metalu, w smaku słodko-pikantny, oleisty. Bardzo interesujący rum.  4/5
El Dorado 3YO (40%) jest biały po filtracji przez węgiel klonowy. Produkowany w Gujanie, w części znanej jako Demerara, która niegdyś była holenderską kolonią. Aromat bardzo egzotyczny, dużo bananów. W ustach słodycz, także banany a także drewno beczki. Nic szczególnego.  2/5
Ron Superior Bacardi y Cie (44,5%) destylowany w Meksyku, limitowana edycja z etykietą z 1909 roku, wypuszczono jego w 2010 roku 7500 butelek. Jest znacznie mocniejszy niż klasyczny biały Bacardi Superior (37,5%), a mimo to w smaku zaskakująco lekki, niemal pozbawiony słodkości, z dziwnym jakby skórzanym finiszem. Liczyłem na więcej.  2.5/5

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.