Degustacja trunków Akmenlauzis

Podczas pobytu w Rydze odwiedziłem małą destylarnię Akmenlauzis. W towarzystwie jej właściciela, Ernesti Otomersa, rozmawiając o recepturach i sposobach destylacji, degustowałem kolejno wszystkie wyroby.

Akmenlauzis Baltais (40%) okowita ze słodu jęczmiennego, słód browarniczy. Z dodatkiem cukru. Wspaniały słodowy aromat, bardzo słodki. W ustach dużo ziarna, nieco soli, wypieczona skórka chleba. 5/5

akmenlauzis-baltais-001

Akmenlauzis Marrutku (40%) okowita jęczmienna z chrzanem. Około dwa tygodnie maceracji.Cudowny słodki aromat chrzanu. W ustach słodko-cierpko-przypieczony. 4.5/5

akmenlauzis-marrutku-001

Akmenlauzis Balzams (40%) likier na bazie okowity, dodano 17 ziół i korzeni. Apteczny aromat, werbena, waleriana. Gorzkie, z odrobiną słodyczy cukrowej. 4.5/5

akmenlauzis-balzams-001

Akmenlauzis Dżervene (36%) żurawina macerowana w okowicie, maceracja około miesiąc, żurawina z łotewskich lasów. Aromat przyjemny, wyraźnie owocowy, ale trochę zbyt wyraźnie przebija spirytus. 3/5

akmenlauzis-dzervene-001

Akmenlauzis Smiltserkskis (36%) tu w okowicie macerowano rokitnik. Aromat siana, spalonych szczap, ziemisty, korzenny. W ustach słodko-cierpki, trochę miodowy. 3.5/5

akmenlauzis-smiltserkskis-001

Akmenlauzis Piladzis (36%) macerowane nie przemrożone jarzębiny. A aromat cierpki, przebija spirytus. W ustach bardzo cierpkie. 3.5/5

akmenlauzis-piladzis-001

Akmenlauzis Moka (36%) z dodatkiem ziaren kawy arabica. Przyjemny aromat kawiarki, w ustach jednak sporo cukru. 3.5/5

akmenlauzis-moka-001

Próbowałem też trzech whisky słodowych z beczek po bourbonie i sherry, ale nie ma co o nich pisać, leżakują dopiero kilka miesięcy, zobaczymy, co będzie za trzy lata.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.