18 listopada Distinctive Distillations zaprosiło do Pijalni Whisky w Warszawie (ul. Zgoda 6) na degustację nowych produktów w imporcie firmy. Spotkanie prowadził Stephen Swinney. Do spróbowania było sześć whisky z Anglii, ze Szkocji od niezależnych bottlerów oraz z Holandii.
Próbowane whisky to:
Millstone 5 Grain (46%)
Whisky spędziła 4,5 roku w beczkach z nowego dębu amerykańskiego, pięć zbóż w zacierze to: żyto, pszenica, orkisz, kukurydza i słodowany jęczmień. W aromacie agresywny atak białego amerykańskiego dębu, żyta, a głębiej: bardzo dużo ziół – jałowiec, tuja, rozmaryn. W ustach nuty medyczne, ale też pieczonego ciasta, drożdży. Także zioła – rozmaryn, lubczyk. Finisz krótki, ziołowo-drożdżowy, piekarniczy.
Edradour 2006 The Ultimate (46%)
Single cask, wydestylowana w 2006 roku, zabutelkowana w 2015 w Amsterdamie przez Van Wees, sherry butt, 894 butelki. Piękny ciemny kolor. W aromacie: wiśnie w czekoladzie, orzechy włoskie, skórki pomarańczy. W ustach cierpkość i słodycz, pięknie zrównoważona. Odrobina tytoniu, ale i miód, i cierpkość jabłek. Finisz rozgrzewający, a w nim i cynamon, i pieprz czarny, i imbir, i dużo wiśni.
Braeval 1997 18YO (54,8%)
Single cask, sherry butt, butelkowana w 2016 roku przez firmę Hunter Laing, 312 butelek. W aromacie poziomki i mleczna czekolada. W ustach bardzo bogato – czereśnie, maliny, dojrzałe śliwki. Warto dodać wody, dochodzą w aromacie czereśnie, a w smaku nuty ziołowe – majeranek. Szkoda, że finisz jest dość krótki, w nim tytoń, czarna herbata, całą wcześniejsza owocowość znika. Bardzo ładnie poukładana whisky.
Alt-A-Bhennie 1996 18YO (50%)
Single cask, refill bourbon hogshead, butelkowana w 2014 roku przez firmę Hunter Laing, 337 butelek. W nosie sporo gruszek, słodu, moreli, ale też cytrusów, bardzo rześko. W ustach jest nieco słona, co zaskakuje, poza tym nadal czuć gruszkę, trochę bardzo dojrzałych jabłek, skórkę chleba. W finiszu delikatne nuty ziołowe. Finisz krótki, ale przyjemny.
Millstone 5YO Lightly Peated (40%)
Lekko torfowa, starzona w nowym amerykańskim dębie. Ciasto drożdżowe, trochę masła, dużo drożdży. Bardzo lekka nutka ziołowa, guma do żucia. Zupełnie nie udana whisky.
English Chapter 9 Peated CS (59,4%)
Destylacja 2010, butelkowanie 2013, poziom natorfowania – 32 ppm. Wypuszczono jej zaledwie 96 butelek. Drożdże i słodkie ciasto, torf i miód. W ustach ponownie, sporo torfu, nuty apteczne, maliny.
no no 🙂